ZAGREB

HUB: Valjanost konverzija CHF kredita ne bi više trebali biti predmet pred sudovima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska udruga banaka (HUB) u petak je ustvrdila kako, s obzirom da je odlukama Vrhovnog suda, sada i presudom Suda EU već odlučeno o zakonitosti provedene konverzije kredita u švicarskim francima, "pitanje valjanosti konverzije i njezinih učinaka na restituciju potrošača više ne bi trebalo biti predmetom raspravljanja pred sudovima". 

Reagirajući na današnji sastanak Udruge Franak i predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te javno objavljene zaključake s tog sastanka, HUB podsjeća da je "početkom 2015. godine tadašnja Vlada RH osnovala radnu skupinu u cilju iznalaženja trajnog rješenja za problematiku kredita u švicarskim francima (CHF kredita) te su u njoj ravnopravno sudjelovali predstavnici Udruge Franak, banaka te Ministarstva pravosuđa i Ministarstva socijalne politike i mladih".

"Izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju 2015. godine zakonodavac je uspostavio ravnotežu između ugovornih strana na način da su korisnici kredita u CHF-u u potpunosti izjednačeni s eurskim dužnicima. Zakonodavnim rješenjem se trajno uspostavila ravnoteža prava i obveza stranka iz takvih ugovora u cilju daljnjeg rasterećenja sudova", ističu iz HUB-a.

"S obzirom na to da je na nacionalnoj razini, odlukama Vrhovnog suda RH, a sada i presudom Suda EU već odlučeno o zakonitosti provedene konverzije, pitanje valjanosti konverzije i njezinih učinaka na restituciju potrošača više ne bi trebalo biti predmetom raspravljanja pred sudovima", zaključuje se u reakciji HUB-a na današnji sastanak predsjednika države Zorana Milanovića i predstavnika Udruge Franak.

Milanović podržao Udrugu Franak, traže rješavanje pitanja ništetnosti ugovora

Kako je nakon tog sastanka priopćeno iz Ureda predsjednika, "predsjednik Milanović podržao je Udrugu Franak u naporima da se što žurnije riješi pitanje ništetnosti cijelih ugovora u švicarskim francima te da se osigura pravo na obeštećenje potrošačima koji su prihvatili zakonsku konverziju švicarskih franaka u eure".

Na sastanku je koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak Goran Aleksić predstavio "još uvijek neriješena pitanja vezana uz slučaj franak, točnije neriješeno pitanje ništetnosti ugovora o francima i neriješeno pitanje prava na obeštećenje potrošača nakon prihvata zakonske konverzije" te su predstavnici udruge predsjednika Milanovića upoznali s problemima koje imaju s bankama i sudovima.

“Radi se o tome da na Vrhovnom sudu, četiri godine nakon pravomoćne kolektivne presude u slučaju franak, još uvijek nisu riješena dva krucijalna pitanja, a to je pitanje ništetnosti temeljnih ugovora u švicarskim francima i pitanje obeštećenja za potrošače koji su konvertirali svoje kredite”, poručio je Aleksić, a prenijeli su iz Ureda predsjednika u priopćenju. 

Istaknuo je kako je konverzija bila prije šest godina, a da potrošači s takvim kreditima još uvijek nemaju pravnu sigurnost za svoje tužbe. 

Aleksić je predsjednika Milanovića upoznao i s odredbom Zakona o obveznim odnosima, za koji tvrdi da je potpuno jasan u odredbi o ništetnosti ugovora.

"U njemu piše da ukoliko je ništetan glavni predmet, ukoliko je ništetna cijena, a to su valuta i kamatna stopa, u tom slučaju ništetni su i cijeli ugovori", istaknuo je Aleksić i rekao da se Milanović s time složio. Smatra i da se potrošači, kada se govori o pravu na obeštećenje, moraju dovesti u ravnotežu s bankama. 

"Ravnoteža znači da (...) vrijedi početni iznos kredita i vrijedi početka kamatna stopa", istaknuo je uz ostalo Aleksić.

Podsjetio je i na činjenicu da je Sud Europske unije taj problem riješio za Poljsku i Mađarsku, ali se proglasio nenadležnim za Hrvatsku.

Predsjednik Milanović izrazio je podršku naporima Udruge da se što žurnije rijeđe preostala pitanja oko slučaja franak. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater