OKRŠAJ OMIŠKIH GUSARA I MLEĆANA

Gusarska bitka iz 13. stoljeća uprizorena u omiškoj gradskoj luci

| Autor: Hina
(Hina)

Rekonstruirana gusarska bitka iz 13. stoljeća, između omiških gusara predvođenih knezom Malduhom Kačićem i Mlečana koje je vodio zapovjednik flote Akoncije, uprizorena je u nedjelju navečer u gradskoj luci u Omišu gdje je spektakularne prizore u kojoj su omiški gusari pobijedili Mlečane, promatralo više od deset tisuća posjetitelja.

To je 13. godina da se u omiškoj gradskoj luci oživljava bitka iz 13. stoljeća. U uprizorenju bitke sudjelovalo je više od stotinu članova povijesne skupine »Omiških gusara« te »Dubrovačkih trombunjera«, »Kliških uskoka« i viteškog društva »Kumpanija« iz Blata na Korčuli,  "Župskih Gospara i Gusara" iz Župe Dubrovačke i Društva Poljičana Sveti  Juraj.

U pomorskoj bitki veliki mletački brod kreće prema Omišu, ali ga  omiški gusarski leuti napadaju s vanjske strane mula prema Cetini,nakon čega bježe mameći mletački brod u središte gradske luke,  gdje mletački brod pritišće omiške gusare prema dnu luke. Istovremeno kreću druga tri leuta i nasrću na mletački brod kako bi  pomogli ostalim gusarskim leutima. Mletački je brod tad okružen sa šest brodova i počinje gusarska bitka. Omiški gusari s leuta  pucaju prema Mlečanima, a zatim slijedi mačevanje između gusara i Mlečana.  Mlečani ističu bijelu zastavu na svojem brodu kao znak predaje, a gusari svoj simbol - Omiški grb kao znak pobjede.

 Tako su omiški gusari, pod vodstvom kneza Malduha Kačića pobijedili  brojčano nadmoćnijeg mletačkog neprijatelja. Zarobljeni mletački zapovjednik Akoncije spasio je život otkupninom, odnosno predajući Omišanima škrinju s blagom, obvezao se da će ubuduće zlatnicima plaćati prolaz Bračkim kanalom.
 Uprizorenje pomorske bitke pratio je prijenos voditelja preko razglasa na hrvatskom i engleskom jeziku uz poruke kako je zahvaljujući Omiškim gusarima  "Hrvatsko more ostalo hrvatsko."

 Državni tajnik u Ministarstvu turizma  Tonči Glavina je izjavio kako je uprizorenje Gusarske bitke u Omišu jedna od najvažnijih manifestacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji. "Ta manifestacija ispunjava svoj cilj jer na zabavan način prikazuje dio naše povijesti i izvorni način života kojeg baštinim što gosti cijene i dolaze na nju," rekao je Glavina.

Organizator Gusarske bitke u Omišu Joško Stella ističe da se ta manifestacija razvila u prepoznatljiv turistički brend Omiša. "Mnogi turisti  iz inozemstva ciljano dolaze na ovu manifestaciju koja se svake godine organizira na isti  datum- 18. kolovoza," rekao je Stella.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater