ZAGREB

Gradu Varaždinu maksimalno sufinanciranje sanacije divljih odlagališta otpada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Grad Varaždin je na Javnom pozivu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje uklanjanja otpada bačenog u okoliš dobio maksimalan iznos, 418.209,50 kuna, priopćeno je u ponedjeljak iz gradske uprave.

Grad Varaždin ostvario je maksimalnih 40 posto potpore za projekt sanacije lokacije u južnom dijelu grada, u Biškupcu, na trasi budućeg produžetka Sajmišne ulice. Ukupna vrijednost projekta je 1.045.523,75 kuna.

Gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je da otpad odbačen u okoliš predstavlja veliku opasnost, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka, površinskih i podzemnih voda.

„Potencijalno je i izvor zaraza koje mogu direktno ili indirektno utjecati na zdravlje ljudi kao i životinja, stoga ovu potporu smatramo iznimno važnom, ali i velikim korakom naprijed u rješavanju problema divljih odlagališta na području Grada Varaždina“, rekao je gradonačelnik.

Iz Grada Varaždina dodali su kako je sanacija divljih odlagališta skup, ali nužan postupak, a za čišćenje jednog kubnog metra smetlišta potrebno je, prema procjenama stručnjaka, gotovo 100 kuna.

„Apsurd je time veći što postoje reciklažna dvorišta gdje je moguće sav otpad besplatno odložiti“, istaknuli su u priopćenju.

Procijenjena količina zatečenog otpada na lokaciji u Biškupcu je oko 1600 m3, pretežito građevinskog otpada.

„U troškove sufinanciranja ulazi i nabava kamera za video nadzor te se nadamo da će upravo postavljanjem kamera biti spriječeno buduće nelegalno odlaganje otpada“, dodao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

„Službeni podaci o više desetaka tisuća divljih odlagališta u našoj zemlji su ne samo šokantni, već i alarmantni“, zaključio je Marković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum