VUKOVAR

Domovinski pokret položio vijenac na Memorijalnom groblju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Domovinskog pokreta, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je u subotu u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 24. obljetnice procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja da je danas cijela Vlada morala biti u Vukovaru.  

Državni vrh, premijer Andrej Plenković i ministri - hrvatskih branitelja Tomo Medved, unutarnjih poslova Davor Božinović, vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, kao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković bili su danas na svetoj misi za Domovinu koju je u Zagrebu služio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Vukovarski gradonačelnik  Penava i izaslanstvo DP-a položili su vijenac i zapalilo svijećo kod Spomenika  na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. 

"Vukovar i ovo Memorijalno groblje na simboličan način predstavljaju borbu za hrvatsku neovisnost i da nije ovih bijelih križeva pitanje je da li bilo te neovisnosti", kazao je. 

Predsjednik DP-a Penava dodao je da se nakon 30 godina, može pitati je li današnja Hvatska ona koju smo sanjali. "Mislim da ćemo se svi složiti da nije i da je ovaj popis stanovništva samo potkrijepio tu činjenicu", smatra Penava.

U izjavi novinarima ustvrdio je kako se Hrvatska nalazi u ponoru i da se Vlada "kiti titulom najkorumpiranije u Europi". Vladi je ujedno zamjerio što nije na današnji dan u Vukovaru.

"Nažalost, to je Vlada Republike Hrvatske i kada mislite da ne može gore, vidite da može jer je popis stanovništva već stvar prošlosti. I u budućnost smo loše krenuli. Tu su suspregnute milijarde koje nećemo uspjeti  povući na račun potresom stradalih područja", dodao je. Smatra kako "nema šanse da do lipnja imamo dinamiku potrošnje od milijardu kune".

"A što reći o projektu raseljena Slavonija, Baranja i Srijem? Sada imamo novu demagogiju, nacionalni plan oporavka, Opet jedno veliko ništa", kazao je Penava.

U izjavi novinarima na Memorijalnom groblju Penava se dotaknuo i afere oko HNB-a, rekavši kako svi oni koji su trgovali dionicama komercijalnih banaka i imali su povlaštene informacije, a to su, po njemu, svi djelatnici HNB-a, od spremačice do guvernera, trebaju dobiti otkaze. "Tu nema pet, šest i je li to po Zakonu o radu. Tu se šalje poruka: gospodo ne možete trgovati informacijama s trećim osobama, a ne kupovati vrijednose papire banaka za koje ste odgovorni, za svoj račun. Tu ništa nije sofisticirano. To je metla i to se tako trebalo raditi i u aferi Softver", poručio je Ivan Penava.

Pohvalio je Državni zavod za statistiku, rekavši da se i u rezultatima objavljenog popisa stanovništva krije nerealna brojka, ali je ona, kazao je, puno prihvatljivija u odnosu na ono što je bilo ranije.

Prvi rezultati popisa stanovništva 2021., koje je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio u petak, pokazuju da se u razdoblju od 2011. do 2021. broj stanovnika Hrvatske smanjio za 396.360 osoba, odnosno 9,25 posto. Najveći pad broja stanovnika bilježi Vukovarsko-srijemska županija, gdje je smanjen za 19,54 posto, odnosno za 35.083 stanovnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of