put do ozdravljenja

Djevojčica boluje od rijetke autoimune bolesti od koje otkazuju bubrezi. I vi joj možete pomoći

| Autor: Aleksandra Kućel-Ilić

Djevojčica Ema (14) ima autoimunu bolest uslijed koje stradaju bubrezi, a terapije jakim lijekovima izazivaju štetne nuspojave. Put do ozdravljenja vodi preko Njemačke...

Ovogodišnjom Vatrogasnom biciklijadom, koja se održava već 5. godinu i koju tradicionalno organiziraju riječki vatrogasci i humanitarnog je karaktera, želi se pomoći 14-godišnjoj djevojčici Emi Ratkajec iz Pobri, koja boluje od izuzetno rijetke autoimune bolesti koja se zove »idiopatski nefrodski sindrom«. 

Detalje o Eminoj bolesti saznajemo iz pisma koje potpisuje njezin otac Željko Ratkajec, a u kojemu je opisan tijek bolesti koja se pojavila u siječnju 2017. godine. Postavljena dijagnoza znači da su Emini bubrezi postali kao spužva te propuštaju proteine u mokraću, kao i samu mokraću natrag u tijelo, uslijed čega natiče. Ova bolest spada u autoimune bolesti, kod kojih vlastito tijelo napada svoj organ jer ga smatra stranim tijelom. Dosadašnje jake terapije kortikosteroidima i Ciklosporinom izazvale su velik broj nuspojava, te zbog pada imuniteta, Ema mora izbjegavati kolektive, odnosno odlazak među ljude (u školu, trgovačke centre i sl.) Cijeli šesti i sedmi razred je završila u bolničkoj školi na Kantridi u sklopu KBC-a, a prilikom izlaska iz kuće mora nositi medicinsku maskicu.

 S obzirom da liječnici ne mogu pronaći uzrok bolesti kako bi se moglo ukloniti žarište problema te izliječiti bolest u cijelosti, roditelji djevojčice su savjetovani da se nauče živjeti s takvom bolešću i da je lako moguće da se mogu suočiti i s transplatacijom bubrega bez obzira na lijekove i liječenje uobičajenim metodama.

Ali ... U Njemačkoj, u Ausburgu, postoji jedan liječnik, stručnjak za internu medicinu. Bili smo kod njega prvi puta sredinom ožujka 2017., rekao je njezin otac. On je liječnik koji se bavi, uz ostalo, i autoimunim bolestima. Na osnovu vađenja krvi te uzimanjem uzoraka kose, noktiju, mokraće i stolice pronalazi uzrok bolesti, te on proizvodi antitijela koja se uzimaju oko godinu i pol dana.

Ema trenutno ima 21 različit lijek, tri koja je dobila u RH, od kojih su dva opasna, a ostalo iz Njemačke koji su bez nuspojava, te joj dajemo svaki treći dan injekcije (autovaccine) ujutro i navečer. Sama dijagnoza i prvi tretman koštali su oko 7.000 eura bez smještaja, prijevoza i hrane. I slično tome bilo je svaki sljedeći put, a do sada smo bili pet puta. On, kao i svaki doktor u Hrvatskoj, nije želio ništa obećavati za izlječenje, s obzirom na to da se radi o težoj bolesti. No, prije dva tjedna rekao je da su bubrezi zdravi i da ćemo morati doći još samo jednom.

Do sada je raznim donacijama i akcijama sakupljeno oko 10.500 eura i još približno 25.000 eura treba Eminoj obitelji da vrati dosadašnje dugove te oko 7.000 eura za još jedan odlazak u Njemačku. Broj računa za sve donacije je: HR2023400093112489018, a pod svrhom uplate treba napisati »za Emu«.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum