hrvatski novinari i publicisti:

Dezinformiranje kroz cenzuru novinskih sadržaja na društvenim mrežama

| Autor: Hina
foto pixabay

foto pixabay


Hrvatski novinari i publicisti  (HNiP) su u petak, obilježavajući Svjetski dan slobode medija, upozorili na 'najnovije oblike dezinformiranja, poluinformiranja, kao i uskraćivanja slobode govora i javnog djelovanja u Hrvatskoj kroz cenzuru novinarskih sadržaja na društvenim mrežama'.

Pozvali su sve odgovorne u medijskom procesu na beskompromisno uvažavanje činjenične isinitosti, svjetonazorsko poštenje i hrabrost u sučeljavanju različitih stavova i odbijanje svih pokušaja ideološke cenzure.

 "Povodeći se za izvanjskim političkim i ideološkim razlozima iskrivljuje se stvarna slika stanja kad su u pitanju najveći problemi suvremene civilizacije. Svjedoci smo neiskrenog načina izvješćivanja o društveno osjetljivim događajima i temama, te čak i otvorenim pokušajima cenzuriranja točnih informacija o događajima", priopćeno je iz HNiP-a.

 Ističu da je ideološka cenzura, umjesto zdravog sučeljavanja stavova i traženja složene istine i potpune informacije, puno pogubnija za društvo od bilo čega drugoga.

 Upozoravaju da lažne vijesti uspijevaju upravo tamo gdje nedostaje zdrava konfrontacija koja bi mogla dovesti u pitanje predrasude i generalizacije. Jer, dodaje se u priopćenju, lažne vijesti "diskreditiraju druge, predstavljajući ih kao neprijatelje, dehumaniziraju i šire sukobe".

 Citirajući riječi književnika  F. M. Dostojevskoga iz HNiP-a su u povodu Svjetskog dana slobode medija, poručili:  "Onaj, koji sam sebi laže i sluša vlastitu laž svoju, dotjerat će dotle, da neće više poznati nikakve istine ni u sebi, ni oko sebe, nego će, dosljedno, prestati poštovati i sebe i druge".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater