ZAGREB

DANAS PROSVJED CESTOVNIH PRIJEVOZNIKA: Ne poduzme li ministarstvo ključne korake TISUĆE LJUDI OSTAT ĆE NA CESTI

| Autor: Marica KOŠTA
(Snimio Davor Pongračić / Cropix)

(Snimio Davor Pongračić / Cropix)


Prijevoznici zahtijevaju da se uredi prometovanje preko granica sa Slovenijom, ukidanje obveznog članstva u komorama, ukidanje parafiskalnih nameta poput plaćanja pristojbe za RTV pretplatu te naknade turističkim zajednicama

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika i udruga Glas poduzetnika upozoravaju da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture još uvijek nije poduzelo nikakve korake da bi riješilo zahtjeve cestovnih prijevoznika koji će svoje nezadovoljstvo izraziti danas usporenom vožnjom kroz Zagreb od 7 sati dok će u 12 sati ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održati konferenciju za medije, piše u zajedničkom priopćenju prijevoznika i UGP-a. Prijevoznici koji će sudjelovati u današnjem prosvjedu ujedno se ispričavaju svim putnicima i vozačima te ih mole za solidarnost i razumijevanje.

Nezadovoljstvo prijevoznika sve je veće i jedva uspijevaju opstati u ovoj krizi. Međutim, ako nadležno ministarstvo konačno ne napravi ključne korake, cestovni prijevoznici će propasti. Tvrtke će se morati zatvoriti, a tisuće radnika će ostati bez posla.

Prijevoznici zahtijevaju da se uredi prometovanje preko granica sa Slovenijom jer su prijevoznici sa sjedištem u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji u izuzetno teškom položaju i trpe ogromne gubitke. Strogo su im određeni granični prijelazi na koje smiju ići, zbog čega se stvaraju dodatni troškovi i velika gužva. Nadalje zahtijevaju ukidanje obveznog članstva u komorama, a posebno Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori jer za njih nisu ništa konkretno napravile. Također, traže ukidanje parafiskalnih nameta, a posebice obveze plaćanja pristojbe za radiotelevizijsku pretplatu, plaćanje naknade turističkim zajednicama i slično. Ujedno prijevoznici traže uključivanje svih hrvatskih cestovnih prijevoznika u krug ovlaštenika na gospodarske mjere pomoći vezano za epidemiju koronavirusa i to po kriteriju pada prometa i/ili prihoda, a ne po dosadašnjem kriteriju šifre djelatnosti.

- Vlada treba napraviti sve da prijevoznici ne čekaju danima za prijelaz na graničnim prijelazima. Isto tako, naglašavam da je cijeli sustav prereguliran, da je nemoguće plaćati sve nebulozne parafiskalne namete i vrijeme je da se i glas prijevoznika čuje, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum