ZAGREB

Dan jednakih plaća: U EU žene zarađuju 16 posto manje od muškaraca

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu obilježavanja Dana jednakih plaća, u ponedjeljak je portal MojaPlaća upozorio da za isti posao žene u Europskoj Uniji zarade 16 posto niže plaće od muškaraca, a takve trendove prati i Hrvatska, gdje je prosječna neto plaća žena 5.746 kuna, a muškaraca 6.668 kuna.

"Na inicijativu Europske komisije, s ciljem ujednačavanja iznosa mjesečnih primanja muškaraca i žena koji se bave istim poslovima, utemeljen je Dan istih plaća", priopćio je portal ističući da muškarci u zemljama EU-a zarađuju 16 posto više nego žene.

Najveće razlike u plaćama su među onima s najvišim i najnižim stupnjem obrazovanja. "Muškarci sa završenim postdiplomskim, MBA ili nekim drugim studijem imaju čak 30 posto više plaće u usporedbi sa ženama s istom razinom obrazovanja", naglašava se u priopćenju.

Također, nekvalificirani i kvalificirani muškarci su za četvrtinu više plaćeni od svojih kolegica, a posebno su potplaćene žene od 45 do 54 godine, čiji vršnjaci imaju 24 posto veće plaće.

Prema kategoriji posla najveći jaz vidljiv je u uslužnim djelatnostima, gdje muškarci u prosjeku primaju čak 46 posto više plaće nego žene. Oko 20 posto veće plaće imaju muškarci koji rade u turizmu i ugostiteljstvu te umjetnosti i kulturi. 

Prema poziciji, najveće su razlike među specijaliziranim radnicima, do 24 posto, među menadžerima 18 posto, a najmanje među administrativnim i uredskim djelatnicima, oko 10 posto.

Najujednačenije plaće su u strojarskim zanimanjima i IT sektoru, a žene su bolje plaćene u opskrbi električnom energijom, telekomunikacijama i osiguranju, navodi MojaPlaća. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater