NISU IMUNI

I NIJEMCI ISELJAVAJU IZ ZEMLJE ZBOG BOLJIH PLAĆA: Zanimljivo je u koje zemlje idu…

| Autor: Portal Glas Istre

I Njemačka ima emigrante, ljude koji iseljavaju iz te zemlje, premda ona spada među najbogatije na svijetu. Međutim, ima i bogatijih zemalja, s boljim plaćama, pa iseljavaju u pravilu školovani Nijemci koji žele bolju plaću, piše Indeks.

Isljenjem im se mjesečni prihod u prosjeku povećao za 1186 eura. Svake godine u prosjeku 180.000 njemačkih građana napusti zemlju. Ali njihov boravak u pravilu je privremen i traje samo nekoliko godina.

Najpopularnije zemlje za emigraciju Nijemaca su prije svega Švicarska, a potom i SAD, Austrija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Stopa iseljenika iz Njemačke je s 5,1 posto relativno visoka u odnosu na druge industrijske zemlje. Tako se, primjerice, iz SAD-a iseljava 0,7 posto stanovništva, iz Japana 0,6, dok Poljska bilježi visokih 10 posto.

Ova studija German Emigration and Remigration Panel Study (GERPS) potpuno je preokrenula tradicionalni pristup istraživanja migracije: ne istražuje imigrante u njihovoj ciljnoj zemlji, vec´ se koncentrira na emigrante iz određene zemlje koji odlaze na različita odredišta u svijetu.

Ovu studiju je Savezni zavod za istraživanje stanovništva iz Wiesbadena radio sa sociolozima Sveučilišta Duisburg-Essen. Anketirano je više od 10.000 njemačkih državljana u dobi od 20 do 70 godina koji su se preselili u inozemstvo u razdoblju između srpnja 2017. i lipnja 2018. godine ili su se u istom razdoblju iz inozemstva vratili u Njemačku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter