DUBROVNIK

Ćorić: CGO Lučino razdolje otvorit će se u trećem kvartalu 2022. godine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u petak u Dubrovniku da će županijski Centar za gospodarenje otpadom (CGO) Lučino razdolje biti otvoren do trećeg kvartala 2022. godine.

Ćorić i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić u dubrovačkoj palači Ranjina sastali su se s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem te su potvrdili terminski plan izvedbe projekta, pri čemu su jedni od zadataka i rješenje imovinsko-pravnih poslova te izrada dokumentacije za javnu nabavu, čiji početak treba biti u prvom dijelu 2020. godine.
„Idućih mjeseci očekuje nas potpisivanje ugovora o bespovratnim sredstvima. Projekt smo iz faze izgubljenosti postaje svijetli primjer. Vjerujem da će do kraja 2022. godine postati trajno rješenje“, rekao je Ćorić.

Ćorić: Grabovica ostaje otvorena do trajnog rješenja

Pitanje zatvaranja odlagališta Grabovica, najavio je ministar Ćorić, rješavat će se u budućem vremenskom razdoblju te dodao kako će odlagalište raditi dok se ne pronađe trajno rješenje.
„Imamo mogućnost odvoza otpada ili proširenja Grabovice. Otpad koji kreiramo je problem svih jedinica lokalne samouprave, a ne samo Dubrovnika, pa očekujem od ostalih više fleksibilnosti neo u posljednjih mjeseci. Drugo rješenje je zatvaranje Grabovice i istodobno otvaranje novih kazeta, a o tome ćemo još promisliti“, rekao je Ćorić, koji je u turističkoj sezoni našao krivca za ubrzano korištenje kapaciteta odlagališta.
Ministar Pavić istaknuo je kako će 70 posto sredstava za realizaciju projekta CGO biti osigurano iz fondova EU.
„Veselimo se skorom potpisivanju ugovora“, dodao je.
Župan Dobroslavić rekao je da je projekt u dobroj fazi pripreme, a da važan dio tek predstoji.
„Najosjetljiviji je natječaj za izradu projekta izvođenja radova. Učinit ćemo sve pripreme da sve prođe bez problema. Ne treba posebno naglašavati koliko nam je CGO bitan. Studija izdovljivosti dobila je potvrdu JASPERS-a, a bit će javno dostupna kad bude gotov hrvatski prijevod“, izjavio je župan Dobroslavić.

Franković: Grabovica se zatvara, otpad će se odvoziti posebnim trajektom

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković u izjavi za medije rekao je kako se ministar Ćorić pogrešno izrazio, te da se  odlagalište Grabovica nakon sanacije potpuno zatvara.
„Ministar se pogrešno izrazio. Na nekim dijelovima odlagališta će se još moći odlagati otpad, ali ne predugo, možda do 2021. godine. Nakon zatvaranja nemamo gdje s otpadom dok se ne izgradi Pelješki most. Ne možemo preko granice s BiH zbog niza neriješenih pitanja. Imamo enormno skupo rješenje prijevoza otpada posebnim trajektom bez putnika iz Trpnja na Pelješcu, a očekujem da u trošku sudjeluju i druge općine“, najavio je Franković, dodavši kako još nema konačne lokacije za odlaganje otpada, ali bi trebalo biti na sjeveru Hrvatske.
Rekao je da će rješenje s trajektom potrajati 5 ili 6 mjeseci, do uspostave prometne komunikacije Pelješkim mostom, a to će Grad Dubrovnik financijski moći podnijeti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater