RAZGOVOR

CARLA KONTA, Riječanka koja je prva na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore u 8. izbornoj jedinici

| Autor: Robert FRANK
(M. MIJOŠEK)

U Saboru se vidim i kao žena i kao majka. Mogu se baviti temama i politikama koje su potrebne društvu. Željela bih pomagati mladim ljudima koji se, recimo, žele baviti kreativnim poslovima i pokretanjima start up-ova. Kao povjesničarka živjela sam i studirala u inozemstvu i zato nisam zarobljena u određenim kutijama razmišljanja. To mi je velika prednost, kaže Carla Konta

Sa četvero malodobne djece i samo 34 godine ući u aktivnu politiku i hrvatski Sabor krajnje je ambiciozno. Riječanka Carla Konta, prva na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore u 8. izbornoj jedinici, želi upravo to – mjesto saborskog zastupnika. Na samom je rubu, u fotofinišu čeka rasplet koji će nju, Ivana Pernara, Katarinu Peović ili Marina Miletića lansirati u parlament. A možda i nitko od njih ne prođe. Brzo će se to vidjeti, već za koji dan. Dotad ta pripadnica talijanske zajednice i povjesničarka, koja je poslijedoktorandica na Odsjeku talijanistike Filozofskog fakulteta u Rijeci i profesorica povijesti u Srednjoj talijanskoj školi u Rijeci, marljivo obilazi izbornu jedinicu i skuplja glasove.

- Na rubu ste prelaska praga.

- Konkurencija je jaka, žestoka. Svi smo granični: Pernar, Peović, Miletić i ja. Neke ankete koje smo dobili iz neovisnih izvora daju mi za pravo nadati se u prelazak praga.

- Optimistična ste?

- Jesam. No sada je važan svaki glas.

- Nedavno ste ušla u politiku.

- Tako je. Nezavisni sam kandidat i s ove platforme s koje nastupam imam mogućnost govoriti i s pozicije pripadnice talijanske manjine, ali i s pozicije žene.

- Kakvo je vaše političko opredjeljenje?

- Ja sam liberalna konzervativka. Apsolutno zastupam liberalno tržište i konzervativne vrijednosti. Domoljublje se podrazumijeva, to je šlag na torti. Odrasla samu Rijeci, naviknuta sam na puno razgovora i sukobljavanja mišljenja. 

- To ste doživjeli u obitelji, tu različitost političkih opredjeljenja?

- Da, bilo nas je puno različitih. Takva okolnost mi je pomogla u procesu sazrijevanja. Kao mlada cura nastupala sam čak i sa socijalističkih pozicija! Rekla bih da je to bila faza u odrastanju. No s vremenom shvatiš pogreške i zablude. Ipak, ta situacija u obitelji natjeravala me na intelektualno suočavanje s nekim tko drugačije razmišlja, i to u rasponu od uže ili šire obitelji pa do prijatelja. Na taj način čovjek stalno propitkuje vrijednosti i svoje stavove. U obitelji je bilo i jugonostalgičara i IDS-ovaca, ali i katoličke te demokršćanske opcije. Iskreno, svega. To je stvarno dobro za intelektualno i političko odrastanje jer nisi okružen nijednim oblikom jednoumlja.

- Iz Rijeke ste. Tamo je vlast, na određenoj platformi, ista punih 75 godina.

- Rijeka je specifična. Baš zbog toga što ste rekli, zbog određenog jednoumlja, tamo se teže slobodno razgovara s neistomišljenicima. Ustvari, teže razgovaraju oni koji to podržavaju. Istra ima sličan problem s IDS-ovim jednoumljem. Nije to dobro za zdravu demokraciju.

- Ali građani to biraju.

- Razumijem, ali važna je kompetitivnost. Kao što za tržište nije dobar monopol, tako ni za demokraciju nije dobra dominacija jedne opcije. Natjecanje i konkurencija su pokretači. Toga nedostaje i na riječkoj i na istarskoj političkoj sceni. Nekad se stvara dojam kao da IDS ima trajnu koncesiju na Istru.

- I evo sad Domovinskog pokreta. Vi pobijate postojeći duopol SDP-a i HDZ-a.

- Hrvatska demokracija je, bez obzira na sve, na sasvim solidnoj razvojnoj bazi. Srećom je duopol u Hrvatskoj, isto kao i vani, ozbiljno doveden u pitanje. U pitanje je dovedeno i dosadašnje glasanje po inerciji za dvije velike stranke na državnom nivou, ili za jednu uvijek istu na riječkoj političkoj pozornici, ili na identičnu na istarskoj političkoj razini. Demokracija u Hrvatskoj sada prolazi fazu osipanja velikih stranaka. To je, realno, trend u većem dijelu razvijenih demokracija. Među ostalim je to posljedica činjenice da stranke više nisu tako jako hijerarhijski strukturirane, a organizacije više nisu toliko na terenu koliko su virtualne.

- Dobro, gdje je tu Domovinski pokret?

- Mi propagiramo okupljanje oko nekih temeljnih vrijednosti. I zajedništvo, naravno. Osim toga, mi se ne bavimo floskulama i demagogijom. Naši političari su u komuniciranju konkretni. Ne dajemo pusta obećanja, oprezni smo i odgovorni, promoviramo politički realizam.

- Svaka će to stranka reći za sebe – „Mi nismo demagozi…“

- HDZ i SDP se sada trude objasniti kako će smanjiti državnu upravu i administraciju, ukinut će neka ministarstva, iako su ih upravo oni stvarali! Dakle, oni koji su montirali goleme i nepotrebne sustave sada bi ih trebali demontirati! Malo mi je to smiješno. To su primjeri demagogije.

- Ako budete u prilici pregovarati s HDZ-om oko stvaranja saborske većine i formiranja Vlade, kako će se Domovinski pokret postaviti?

- Važno je izvući zaključke iz odnosa HDZ-a i Most-a 2015. godine. Most je imao gotovo 20 saborskih mandata i jaku pregovaračku poziciju. Vjerujem da ćemo mi imati još bolju startnu poziciju.

- S HDZ-om ćete morati razgovarati. Za obje stranke je to neizbježno.

- Miroslav Škoro je više puta rekao – bit ćemo principijelni. HDZ s ideologijom Andreja Plenkovića, njegovim politikama i pristupom politici – to ne! Sa svima drugima – da!

- Kako to mislite?

- Pa da se neće pregovarati s njegovim konceptom HDZ-a i njegovim konceptom politike.

- Da li to Plenkovića, gledajući poziciju Domovinskog pokreta, isključuje iz pregovora?

- Kao sugovornik - on će se morati prilagoditi! Postao je loš sugovornik, kao da je odvojen od stvarnosti, kao da je postao paradigma državnog birokrata koji kroz dva sata sučeljavanja stalno može pokazivati isti izraz lica i koji pokazuje istu vrstu empatije kada priča o ekonomskim brojkama ili o potresu u Zagrebu.

- Što to znači, da dobro skriva emocije ili da je namješten?

- Mislim da političar mora znati kontrolirati emocije, uostalom kao i svatko, ali se ne smije dehumanizirati. Na sučeljavanju me Plenković podsjetio na onog državnog službenika iz Kafkine Metamorfoze… Mislim da se zbog takvih situacija Plenković kao političar mora preispitati.

- Kako će Domovinski pokret komunicirati s takvim potencijalnim partnerom kakvim ga vi opisujete?

- Mislim da ćemo ga uzdrmati, spustiti na zemlju i natjerati da se približi običnim ljudima. Naravno, spekuliramo u iščekivanju rezultata. No važno je da će u startnoj poziciji prema HDZ-u Domovinski pokret biti jači i bolji nego svojedobno Most.

- Jako ste optimistični oko tih pregovora s HDZ-om.

- Morate znati da dobar dio osoba s naših lista, sa samog vrha, dolazi iz realnog sektora. 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum