ZAGREB

CARITAS primio donaciju za proširenje prihvatilišta za beskućnike

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


JTI Zaklada donirala je Caritasu Zagrebačke nadbiskupije više od 330 tisuća kuna, čime je kapacitet prihvatilišta za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu proširen za smještaj još 14 osoba, priopćili su u četvrtak.

Donacija je, osim za proširenje kapaciteta prihvatilišta, iskorištena za uređenje dnevnog boravka te sanitarnog čvora, naveo je u priopćenju Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Sredstva je donirala zaklada koju financijski podupire Japan Tobacco International, a radovi su započeli početkom listopada i intenzivno se završavaju kako bi bili spremni za hladnije vrijeme kad uobičajeno dolazi do većeg porasta broja osoba koje traže smještaj.

Prihvatilište Caritasa Zagrebačke nadbiskupije korisnicima pruža 24-satni smještaj, što uključuje prehranu i održavanje higijene te punu psihosocijalnu pomoć i podršku zaposlenika. Caritas skrbi o beskućnicima od 2003. godine, a dosad su zbrinuli preko 600 korisnika. Početkom 2016. godine beskućnici su premješteni iz montažnog objekta u Rakitju u novouređeni objekt čiji je kapacitet trenutno namijenjen za smještaj 21 osobe.

Direktor Japan Tobacco Internationala u Hrvatskoj Siniša Trbojević istaknuo je kako u ovoj trenutnoj globalnoj prijetnji, izazvanoj širenjem koronavirusa, ne smijemo zaboravite naše najpotrebitije sugrađane koji su sami ne mogu zaštiti.

"U ova teška vremena osobito je važno pokazati solidarnost prema najugroženijim društvenim skupinama, a beskućnici su svakako jedna od njih", istaknuo je Trbojević u priopćenju. 

Dio doniranih sredstava uložen je i u uređenje posebne sobe sa sanitarnim čvorom gdje novi korisnici provode u izolaciji kratko vrijeme prije ulaska u zajednički smještaj.

U priopćenju ističu da su od 2016. godine, 34 korisnika prihvatilišta pronašla posao, osam ih je završilo prekvalifikaciju, dva su upisala studij, njih 20 je uspjelo dobiti zdravstveno osiguranje, troje su uspjeli izboriti mirovinu, dok se njih devet nakon psihosocijalne podrške vratilo u vlastitu obitelj ili stan.

"Podaci su to koji pokazuju kako, osim osiguravanja krova nad glavom, u prihvatilištima korisnici mogu računati i na dostojanstven život te podršku u ponovnom osamostaljivanju i povratku u društvenu zajednicu", zaključuju. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum