ZAGREB

Bernardić zbog krize u Saboru i DORH-u zatražio raspisivanje izbora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je sa saborske je govornice ustvrdio da su ključne državne institucije - Hrvatski sabor i Državno odvjetništvo u krizi, zbog čega treba odmah raspisati parlamentarne izbore.

"U zemlji vlada kriza ključnih institucija i nitko više ne može kontrolirati što će se dogoditi, stoga odmah tražimo izbore", poručio je Bernardić iznoseći stajalište SDP-ovih zastupnika na slobodnu temu nakon što je Sabor u petak odgodio glasovanje o 20-ak točaka, a glavni državni odvjetnik ovoga tjedna podnio ostavku.

Zahtjev za raspisivanjem izbora obrazložio je time što drugi petak zaredom vladajući nemaju većinu za glasanje, kao i time što je DORH ostao obezglavljen ostavkom glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

Esih o slučaju Jelenić: Hrvatska je talac interesnih skupina

Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku) također se osvrnula na Jelenićevu ostavku, naglasivši da očito nitko neće odgovarati što se zakonodavnom i obavještajnom sustavu potkrala greška kao što je propuštanje sigurnosne provjere glavnog državnog odvjetnika.

"Danima slušamo što u Saboru, što u medijima, analize o tome kako je Jelenićeva masonerija velika opasnost za neovisnost pravosuđe da bi na kraju on bio 'drakonski' kažnjen time što će biti zamjenik glavnog državnog odvjetnika", rekla je Esih.

Napomenuvši kako riskira da ju se opet nazove "ognjištarskom desničarkom" ili "teoretičarkom zavjere", upitala je kakva je razlika između tajnih masonskih loža, tajnih jugoslavenskih službi i udruga civilnoga društva koje financiraju strane vlade i organizacije.

Sve su to, kaže, interesne skupine kojima je jedini cilj postizanje i zadržavanje postignutih pozicija radi stvaranja određene dobiti na račun države.

U njima vidi i ključni uzrok štete koju Hrvatska trpi već desetljećima, pod zajedničkim nazivnikom "balkanskog klijentelizma" -  sprege politike, korumpiranog pravosuđa i bogatih skorojevića.

Kako opstati i ostati u državi u kojoj se političari, obavještajni sustav i pravosuđe financiraju od našega novca, a ta sredstva ne alociraju u optimizaciju sustava, upitala je Esih.

Bulj: Izbori će pokazati kako se u Hrvatskoj živi

Miro Bulj (Most) rekao je kako je vladajuća većina u petak napravila igrokaz oko izglasavanja zakona o popisu stanovništva, na kojemu će se 2021. i statistički vidjeti što su napravili od Hrvatske.

Neprirodna koalicija HDZ-a sa SDSS-om Milorada Pupovca, HNS-om, Tomislavom Sauchom i Milanom Bandićem provodila je, kaže Bulj, politiku iseljavanja stanovništva poput one 60-ih godina u Jugoslaviji, samo što sada odlaze cijele obitelji.

Elitama koje vode državu poručio je da će im izbori biti "indigo koji će pokazati kako ljudi u Hrvatskoj katastrofalno žive zbog njihove politike".

Nismo provodili politiku zaštite isključivog gospodarskog pojasa, a od ove godine stranci mogu kupovati poljoprivredno zemljište. Uvozimo hranu za tri milijarde eura dok naši poljoprivrednici odlaze u Irsku saditi krumpir. To je igrokaz političke oligarhije koja je dotukla hrvatski narod, rekao je Bulj poručivši kako tome treba reći - dosta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater