ZAGREB

Mrsić i Orešković: Borba protiv korupcije počinje na izborima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik stranke Demokrati i saborski zastupnik Mirando Mrsić i predsjednica Starta Dalija Orešković u ponedjeljak su poručili da borba protiv korupcije počinje na izborima jer ostanak HDZ-a na vlasti znači daljnje uništavanje Hrvatske.

Hrvatska je na ljestvici korupcije prema Indeksu precepcije korupcije Amnesty Internationala u 2019. godini pala za jedno mjesto i sada je sa 47 bodova na 63. mjestu od 180 zemalja. Prosjek članica Europske unije je 64 boda, što znači da Hrvatska za prosjekom zaostaje za 17 bodova, pa se i dalje nalazi među korumpiranijim državama EU-a.

 "To je samo kap u moru podataka koji pokazuju posljedice vladanja HDZ-a i ove Vlade koja je u četiri godine ostala bez 14 ministara, i to većinom zbog korupcije. Jedini način da se korupcija u Hrvatskoj krene suzbijati je promjena vlasti i smjera države na izborima. Opstanak HDZ-a na vlasti je daljnje uništavanje Hrvatske“, rekao  je Mrsić na konferenciji za novinare u Saboru.

Ako se ne okupimo u borbi protiv korupcije, Hrvatska će još četiri godine biti talac HDZ-a ili velike koalicije HDZ-a i SDP-a, jer ni jedna ni druga strana neće imati dovoljno ruku u Saboru da sastave vladu, dodao je.

"SDP ima veliki problem, građani ne vide predsjednika SDP-a kao premijera i to je put prema velikoj koaliciji, prema podjeli plijena između dvije velike stranke", kaže Mrsić. 

Bandićevi učenici i HDZ sastavljat će iduću vladu ako se lijevi centar ne okupi

Učenici Milana Bandića i HDZ, Bandićev koalicijski partner, sastavljat će iduću vladu ako se svi na lijevom centru ne okupimo pod jedan kišobran, upozorava Mrsić. Borba protiv korupcije zahtijeva smjenu HDZ-a, promjene u pravosuđu, promjenu izbornog zakona, smanjenje broja županija, gradova i općina i stvaranje jakog bloka na lijevom centru.

"Postoji volja, postoje razgovori, a kako će se to završiti, ovisi o tome koliko ćemo se uspjeti dogovoriti", procijenio je šanse za ujedinjenje oporbe u nadi da će se stvoriti jaki blok progresivnog centra spreman na korjenite promjene.

Dalija Orešković ustvrdila je kako je borba protiv korupcije strateški nacionalni interes. U toj borbi sve je manje rezultata u preventivnom i u represivnom djelovanju, a zbog potkapacitiranosti institucija predmeti posustaju, sve se sporije rješavaju i došlo je do sloma pravne države.

Dosadašnja Nacionalna strategija suzbijanja korupcije za razdoblje 2015 – 2020, čije su mjere bile "obična kamilica", upozorila je, čak se ni takve nisu provodile. Iluzorno je očekivati, dodala je, da će aktualna, prilično koruptivna vlast sastaviti nacrt Strategije suzbijanja korupcije za iduće petogodišnje razdoblje prije raspuštanja Sabora, tim više što je riječ o Vladi koja je opterećena najvećim brojem korupcijskih afera.

Orešković je Saboru u studenom prošle godine predala novi nacrt Strategije suzbijanja korupcije 2020 – 2025. u kojem se u strategiju borbe protiv korupcije uvode dva nova područja - izmjena teritorijalnog ustroja, odnosno, smanjenje broja županija, gradova i općini i izmjena izbornog zakonodavstva.

Bitni elementi nove strategije su puna transparentnost proračuna svih institucija koje se financiraju iz javnih sredstava, jačanje ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i rješavanje situacije u pravosuđu, kaže Orešković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of