ZAGREB

Bačić: Imat ćemo 80 ruku za samoraspuštanje Sabora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u srijedu da će vladajuća većina imati 80 ruku za samoraspuštanje Hrvatskog sabora, no nije precizirao kada će ta odluka biti donijeta ponovivši samo da za to treba biti povoljna epidemiološka situacija.

"Naša je namjera održati izbore čim se za to steknu epidemiološki uvjeti, odnosno da se Sabor raspusti kada bude povoljna epidemiološka situacija. Nemam vam ništa novo reći", rekao je Bačić novinarima u Saboru odgovarajući na pitanje o glasini iz saborskih kuloara da bi parlament mogao biti raspušten već u ponedjeljak, 18. svibnja.

Bačić: O rebalansu proračuna idućeg tjedna 

Mi ćemo za raspuštanje parlamenta, kada za to dođe vrijeme, imati 80 ruku, otklonio je nagađanja da u redovima vladajućih ima otpora toj odluci, dodavši da svakodnevno komunicira s partnerima iz koalicije i da će političku odluku o raspuštanju Sabora donijeti kada budu potpuno sigurni da je epidemija pod kontrolom.

Najavio je da će se o rebalansu proračuna glasovati idućeg tjedna, a o danu glasovanja će se odlučiti na sutrašnjem sastanku vladajuće koalicije. Upitan je li moguće da to bude u ponedjeljak, odgovorio je - sve je moguće.

Na pitanje hoće li se zakon o obnovi Zagreba izglasati prije izbora odgovorio je kako to ovisi o datumu izbora. Riječ je o vrlo važnom i kompleksnom zakonu koji teži između 35 i 50 milijardi kuna, napomenuo je, a obnova će trajati jako dugo. Zato, kaže, nije pobornik hitne i kratke procedure samo da bi se donio zakon.

Kako bi se Zagrepčanima brzo pomoglo, Vlada donosi mjere kojima će se građanima čiji su objekti najgore stradali omogućiti najam stanova po principu POS-a, a najamninu bi plaćala država. Zakon će ići u javnu raspravu, vjerojatno kraću od 30 dana, a nakon toga sam sklon da ide u redovnu proceduru, kazao je Bačić.

Bauk: Raspuštanje Sabora možda 22. svibnja

Najavio je da će vladajuća koalicija sutra raspravljati o amandmanima na rebalans proračuna oporbe, koje je ocijenio politikantskima. Dok se Vlada i Stožer svakodnevno, naporno i uspješno bore za zdravlje građana i gospodarstva, oporba stvara kaos, tvrdi Bačić. 

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izjavio je kako će se, po zadnjoj informaciji, Sabor raspustiti 22. svibnja, a hoće li to biti dan prije ili kasnije ne zna jer "nije na mailing listi vladajućih".

Ako bi se parlament raspustio u ponedjeljak, posljedica bi bila da se izbori moraju održati najkasnije 12. srpnja. Nema informaciju da će se Sabor raspustiti u ponedjeljak i u to se, dodaje, ne bi sto posto pouzdao.

Na pitanje hoće li SDP glasati o raspuštanju parlamenta, ponovio je da hoće budu li u trenutku glasanja ispunjeni uvjeti slobode kretanja i javnog okupljanja. Ne bude li toga do trenutka glasanja, vjerojatno neće glasati za raspuštanje Sabora, ali o tome će, kaže, definitivno utvrditi stav u Klubu.

No, Bauk smatra da će vladajući, ako imaju dovoljno ruku za rebalans proračuna, imati ih i za raspuštanje parlamenta.

Batinić: U interesu građana da izbori budu što prije

Čelnik HNS-ova Kluba zastupnika Milorad Batinić kaže da ne zna točan datum raspuštanja Sabora, ali misli da je u interesu građana i države da izbori budu što prije. Ovaj tjedan očekujemo sastanak koalicije pa vjerujem da ćemo i o tome dobiti podrobnije informacije, dodao je.

Zakon o obnovi Zagreba je spreman, treba ispoštovati i neke proceduralne obaveze, ali to neće spriječiti da se krene u obnovu temeljem postojećih zakona. Dobili smo tumačenje kako je bolje da idemo na izbore, a novi saziv sabora donese taj zakon, rekao je Batinić.

Mostov Marko Sladoljev najavio je da će se o raspuštanju Sabora dogovarati s oporbom i odlučiti o podršci toj odluci, iako ne zna o kojem je datumu riječ.

Uvjeren je da će i HDZ-ovi "žetončići" podržati odluku o raspuštanju jer, iako neki od njih neće opet ući u Sabor, kaže da "HDZ ima dovoljno duboku kesu da ih namiri nekom od sinekura u nekoj budućoj vladi".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini