ZAGREB

Bačić: Datum izbora mogao bi se znati poslijepodne

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić najavio je u četvrtak kako bi se datum parlamentarnih izbora mogao znati poslijepodne, nakon sastanka predsjednika klubova i stranaka vladajuće koalicije.  

Mi ćemo na sastanku vladajuće većine raspravljati o datumu izbora, a o točnom datumu, ukoliko se usuglasimo, a mislim da je tu potpuni konsenzus stranaka vladajuće koalicije,  bit će te informirani nakon sastanka“, rekao je Bačić novinarima u Hrvatskom saboru.

 S kojim datumom će HDZ izaći pred partnere, nije otkrio.

 Izrazio je čuđenje „nervozom“ oko objave točnog datuma izbora, podsjećajući kako u jesen 2015., kada je raspušten Sabor u kojemu je većinu imala Kukuriku koalicija na čelu sa SDP-om, HDZ nitko nije o tome kontaktirao, niti mu najavio raspuštanje.

Iz transkripta rasprave, posve je jasno da HDZ-ov, tada oporbeni klub, nitko nije ni kontaktirao, niti mu najavio odluku o raspuštanju Sabora, rekao je Bačić, navodeći da su javnost i tada najjači Klub HDZ-a, tu  informaciju doznali na dan kada je odluka o raspuštanju raspravljena.

 Sabor je 25. rujna raspravio odluku o raspuštanju, koja je u dnevni red uvrštena dan prije, 24. rujna, iako postoji dokument o raspuštanju na prijedlog kluba vladajuće većine od 25. rujna, naveo je.  

„Nama je danas, kad smo to gledali, bilo malo nejasno, ali je činjenica takva da je isti dan predložena i raspravljena odluka o raspuštanju i u tome nije sudjelovao niti jedan tada oporbeni klub, a pogotovo ne HDZ“, kazao je Bačić.

 Odbacio je prozivke oporbe da neobjavljivanjem datuma izbora HDZ zapravo pokazuje kukavičluk. Od oporbe ništa drugo i ne očekujem, rekao je i ponovio kako HDZ već 20-ak dana govori da je spreman za  redovne parlamentarne izbore i da će se, kad se utvrdi da je epidemiološka situacija dobra, odlučiti za njihovo održavanje.

 Datum nismo nikada navodili, a mislimo da je situacija upravo sada dobra i da sada možemo sa svojim koalicijskim partnerima, koji su za izbore spremni, taj datum dogovoriti, odgovorio je.

Što se nas tiče, ne - nema potrebe za velikom koalicijom nakon izbora, uzvratio je Bačić na novinarski upit o izjavi Branka Grčića (SDP) da je velika koalicija izgledna samo ako bi se na jesen dogodio drugi val koronavirusa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini