ZAGREB

Bačić (HDZ): Naš stav je jasan, no kao legalisti dužni smo poštovati odluke sudova

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić u petak je, upitan za odluku Visokog upravnog suda kojom se omogućava posvajanje djece istospolnim zajednicama, kazao kako je HDZ-ov svjetonazorski stav jasan, no kako su kao legalisti dužni poštovati odluke sudova.

„Tom odlukom omogućeno je istospolnim parovima da uđu u proceduru za posvajanje djece kao i drugi heteroseksualni parovi, ali će u svakom pojedinom slučaju državna tijela, poštujući tu odluku Upravnog suda, cijeniti jesu li ispunjene pretpostavke da se omogući posvajanje djece“, naglasio je Bačić.

O protjerivanju diplomata

Očitovao se o odluci Moskve da protjera pet diplomata iz hrvatskog veleposlanstva.

„Mislim da smo potpuno jasni u osudi ruske agresije na Ukrajinu, da smo se i kao Sabor gotovo jednoglasno odredili o toj ničim izazvanoj agresiji i pretpostavljam da je taj beskompromisni stav Vlade i Republike Hrvatske u osudi agresije u temelju takve odluke Ruske Federacije“, rekao je predsjednik Kluba HDZ-a.

Napomenuo je da se zbog obveza nije stigao upoznati s obrazloženjem odluke, no da će naše Ministarstvo vanjskih poslova „sjesti i donijeti odluku“.

Vlada će stati iza svojih vojnika

„Jasno da će hrvatska Vlada pružiti svu moguću zaštitu ukoliko bi se eventualno podignulo takve optužnice, odnosno stat će iza svojih vojnika i pružiti im punu pravnu zaštitu“, poručio je Bačić upitan za optužnice kojima Srbija tereti četvoricu hrvatskih pilota.

Opetovao je pritom kako je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni, i osloboditeljski, a „Bljesak“  i „Oluja“ besprijekorne vojno-redarstvene operacije čiji je cilj bio oslobađanje svih teritorija Republike Hrvatske.

„Hrvatska ima snage procesuirati eventualne zločine koji su se događali u Domovinskom ratu, ali nećemo dopustiti da nam se na takav način pokušava od strane Srbije mijenjati pozicija žrtve i agresora“, rezolutan je Bačić koji kaže da takvu politiku HDZ-a i Vlade podržavaju i njihovi koalicijski partneri.

„Jasno da takvu politiku HDZ-a i Vlade podržavaju naši koalicijski partneri, uključujući i nacionalne manjine, uključujući i pripadnike srpske nacionalne manjine“, izjavio je.

Poručio je i kako je zakon kojim Srbija proširuje jurisdikciju za Hrvatsku nezakonit. „Mi to ne priznajemo i na njega se nećemo vezivati“, naglasio je.

„Sama tužba, pa i pravomoćna optužnica nije dovoljna, treba proces proći kroz sudbenu vlast i utvrditi o čemu se radi. Ovako, unaprijed nekoga osuđivati, čak i da postoje određene naznake o eventualnom zločinu, još su daleko od postupka koji provode sudbena tijela“, rekao je predsjednik Kluba HDZ-a.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine (TZRZ) podiglo je optužnici koja tereti četiri hrvatska časnika da su 7. i 8. kolovoza izdali zapovijed za zračno raketiranje civilnih izbjeglica, no iz tužiteljstva su ranije poručili da optužnica nije postala pravomoćna te da kazneni postupak u ovoj fazi "nije javan".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of