EUROPSKI PARLAMENT

Amsterdamska koalicija predstavila kandidate, NOSITELJ LISTE VALTER FLEGO: EU izbori bit će borba između dvije Hrvatske i dvije Europe

Valter Flego (Damjan TADIĆ / CROPIX)

Valter Flego (Damjan TADIĆ / CROPIX)


Jedna, ona za koju se zalaže Amsterdamska koalicija, je otvorena, napredna, razvijena, koja se protivi netoleranciji i sužavanju slobode, druga, ona kojoj se koalicija protivi, je zasnovana na netoleranciji, populizmu, šovinizmu, zatiranju sloboda i želji da se EU razori

Dvanaest kandidata za Europski parlament - od prvog na listi Valtera Flege do posljednje Anke Mrak-Taritaš - predstavila je Amsterdamska koalicija pred nekoliko stotina članova i simpatizera stranaka koje tvore tu koaliciju u zagrebačkoj Tvornici kulture. Za Amsterdamsku koaliciju izbori za Europski parlament bit će borba između dvije Hrvatske i dvije Europe. Jedna, ona za koju se zalaže Amsterdamska koalicija, je otvorena, napredna, razvijena, koja se protivi netoleranciji i sužavanju slobode, druga, ona kojoj se koalicija protiv, je zasnovana na netoleranciji, populizmu, šovinizmu, zatiranju sloboda i želji da se EU razori.

Dvije Hrvatske

Borba između dvije Hrvatske i dvije Europe bila je važna tema kratkih govora vodećih ljudi koalicije.

- Danas je dan kada ustajemo protiv nesposobnosti, netolerancije i populizma, poručio je predsjednik IDS-a Boris Miletić i onome čemu se protive pridodao neslobodu, cenzuru i šovinizma. Poručio je da Hrvatska mora prodisati i zaključio da su najveća opasnost populističke stranke. Zbog toga su izbori za Europski parlament priv test na kojem će se vidjeti je li otvorenost jača od straha, a uspjeh od mržnje, smatra Miletić.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš bila je nešto izravnija i kazala "nećemo dozvoliti raznim Orbanima i domaćim diktatorima u svilenim rukavicama da nam uzmu slobodu". Tko je domaći diktator u svilenim rukavicama nije specificirala. Mrak Taritaš je poručila i da razbijačima Amsterdamska koalicija neće dati šansu da razore Europu, a nju iz uskih interesa žele uništiti populisti, radikali i manipulatori. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak ustvrdio je da Hrvatska zaslužuje bolje mjesto od onog na kojem jest, i unutar Europe i unutar civiliziranoga svijeta. Hrvatska mora biti država koje će biti tolerantna prema svim manjinama, visoko ekološki osviještena, država koja neće tolerirati ni fašizam ni neofašizam, bilo koju vrstu nasilja. Uvjeren je da će borba 26. svibnja, kada će se održati izbori, završiti "pobjedom, samo pobjedom".

Pri dnu po BDP-u

Prvi na listi Valter Flego, aktualni istarski župan, konstatirao je da je Hrvatska danas pri dnu u Europskoj uniji po BDP-u, pri dnu je po korištenosti fondova Unije, pri dnu je po razvrstavanju i recikliranju komunalnog otpada Sve to će eurozastupnici Amsterdamske koalicije htjeti mijenjati.

- Borit ćemo se za Hrvatsku kakvu želimo ostaviti našoj djeci i zato nema kompromisa, kazao je Flego i dodao da kompromisa nema niti kada je riječ o temeljnim vrijednostima. (Tihomir PONOŠ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of