udruga prijatelji životinja

AKCIJA "DUPLA KUNA ZA DUPLI SPAS" prima donacije za kastraciju 1000 pasa i mačaka s potresom pogođenog područja Banovine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Udruga Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja pozvali su u ponedjeljak sve zainteresirane da se tijekom veljače priključe akciji "Dupla kuna za dupli spas" kojom žele prikupiti dodatnih 150.000 kuna za kastraciju 1000 pasa i mačaka s potresom pogođenog područja Banovine.

Udruge žele udvostručiti donaciju koju su dobili od tvrtke Astra poslovni inženjering, zahvaljujući kojoj skrbnici pasa i mačaka s područja Banovine mogu besplatno kastrirati svoje životinje u dogovoru s veterinarskim ambulantama u Glini, Petrinji i Sisku.

"Važno je naglasiti da od potomstva 1000 pasa i mačaka s godinama nastane i 50.000 nekastriranih životinja, pa se duplom kunom spašava od patnje mnogo više od 1000 životinja koliko ih se planira kastrirati ovim projektom, ako se prikupi dovoljno sredstava", navodi se u priopćenju.

Projekt besplatnih kastracija 2021. godine započinje sklonište za životinje Prijatelji iz Čakovca, no zbog velikog interesa za nastavkom projekta i prekapacitiranosti njihovog skloništa projekt preuzima Mreža za zaštitu životinja.

Voditeljica čakovečkog skloništa Prijatelji Aleksandra Hampamer ističe da je na potresom pogođenom području Banovine veliki broj napuštenih životinja te da gradovi i općine ondje nemaju ugovore ni sa jednim skloništem.

"Projekt kastracije jedini je način smanjenja broja napuštenih životinja koje žive u velikoj patnji na tom području. Ministarstvo poljoprivrede obećalo je prošle godine otvoriti natječaj za isti projekt, no to se dosad nije dogodilo", navodi se Hampamer.

Upozoravaju da Ministarstvo ne vidi da je metoda trajne sterilizacije jedini način smanjenja broja napuštenih životinja u Hrvatskoj.

Prijatelji životinja navode da su prošle godine uputili dopis Ministarstvu tražeći financiranje kastracija, jer su na terenu uočili da su životinje i prije potresa bile prepuštene nekontroliranom razmnožavanju, a nakon godinu dana pregovora dobili su negativan odgovor te projekt nastavljaju zahvaljujući donatorima.

"Unatoč činjenici da bi se ovoliki problemi trebali rješavati iz državnog proračuna, nažalost, i dalje velik teret ostaje na udrugama za zaštitu životinja i volonterima. Donacije građana i tvrtki spašavaju i mogu bitno poboljšati živote pasa i mačaka na područjima pogođenima potresom", stoji u priopćenju.

Koordinatorica projekta Mreža za zaštitu životinja Svjetlana Prodanović upozorila je da kastrirane životinje žive dulje jer su time spašeni od brojnih zdravstvenih problema, a najavila je i provođenje drugih projekata s ciljem financiranja i poticanja kastracije skrbničkih pasa i mačaka.

Račun za uplate donacija te broj na koji se mogu javiti i volonteri nalazi se na službenoj stranici udruge.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater