KOPRIVNICA

30 godina od izlaska prvog hrvatskog vojnog lista "Gardist"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prije 30 godina, 25. listopada 1991. iz tiska je izašao prvi broj "Gardista", prvog hrvatskog vojnog lista, koji je kontinuirano izlazio do 1992., a kojeg su na prvim crtama obrane primali i čitali hrvatski branitelji, priopćio je u nedjelju urednik novina Mladen Pavković. 

Osnivač i glavni urednik ovih novina, koje su izlazile u sklopu 117. Koprivničko – križevačke brigade HV-a, odnosno tada vojne pošte 2139, bio je novinar i natporučnik HV Mladen Pavković, dok u publiciranju velike zasluge imaju i prof. Josip Nakić Alfirević, Vladimir Kostjuk, (grafički urednik), Stanko Gazivoda, Antun i Bojan Mijatović te Dragutin Rendić, dodaje se.

Glasilo se besplatno moglo nabaviti i na novinskim kioscima. U uvodu ovog lista, Pavković je uz ostalo napisao: "Srpski okupatori ne poštuju nikakva pravila. Njih se ne može preokrenuti, njih se mora – pobijediti!". 

"Gardist" je na svojim stranicama redovito  pratio sve što je bilo u vezi s tadašnjim Zborom narodne garde (ZNG), odnosno obrane i stvaranja slobodne i neovisne Republike Hrvatske.

Priznanje uredništvu "Gardista" dao je i prvi hrvatski predsjednik i vojskovođa dr. Franjo Tuđman prigodom prve ratne izložbe ratnih fotografija u Hrvatskoj, koju su također priredili urednici ovog lista, u Zagrebu, u veljači 1992.. Ove su novine svojedobno objavljene i kao reprint.

Uredništvo „Gardista“ organiziralo je tijekom rata i broje druge akcije, među kojima izložbe, izrade ratnih plakata, domoljubne  nastupe na prvim crtama obrane, tribine, likovne kolonije, radio emisije. Njihovi su slogani bili „Hrvatska vas zove“, „Bili su prvi kad je trebalo“, „Da se ne zaboravi“, „Tata, što si radio u ratu?“, navodi se u priopćenju.

Dragutin Kralj, zapovjednik 117. brigade HV-a i ratni zapovjednik Grada Koprivnice ocijenio je da je IPD-e služba ove brigade, koju je vodio Nakić-Alfirević, bila među najaktivnijima u hrvatskom Domovinskome ratu, što, rekao je, Koprivnici i županiji služi na ponos.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of