NACIONALNI ISPITI

Državna matura: Imamo detaljne podatke, jedna je stvar posebno zanimljiva

| Autor: Ingrid Šestan Kučić
Ilustracija (Pixsell)

Ilustracija (Pixsell)


Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ispitima državne mature u Primorsko-goranskoj županiji ove će godine pristupiti 2.136 kandidata, a među njima najveći je broj učenika strukovnih škola. Gotovo pola pristupnika, njih 1.137, čine strukovnjaci, dok je gimnazijalaca 710, a ostalih pristupnika 289.

Najveći broj kandidata pisat će ispite iz matematike i to u najvećem broju na nižoj razini. Naime, osnovnu razinu matematike prijavilo je 1.276 maturanata, dok će višu razinu pisati 731 pristupnik. Hrvatski jezik, koji se piše na jedinstvenoj razini, prijavilo je 1.950 kandidata, a engleski jezik 1.891. Za razliku od matematike gdje su maturanti radije birali osnovnu razinu ispita, kod engleskog jezika većina je odabrala višu razinu. Tako će teži ispit iz engleskog jezika pisati 1.200 učenika.

Izborni predmeti

Slični trendovi među maturantima vladaju i na državnoj razini, jer prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ispite je ukupno u redovitom roku prijavilo 30.819 pristupnika, od čega je najviše strukovnjaka, 16.112, dok je gimnazijalaca 10.829.

Ostalih kandidata koji su prijavili maturu u redovitom roku je 3.878. Također, najviše pristupnika, čak 29.279 prijavilo je matematiku te više njih piše osnovnu razinu, 17.274, dok višu razinu planira pisati 12.005 pristupnika.

Hrvatski je prijavilo 28.436 pristupnika, a engleski namjeravaju pisati 27.463 pristupnika, od čega njih 17.715 želi izaći na višu razinu, a 9.748 na osnovnu.

Razlike u interesima primorsko-goranskih maturanata u usporedbi s državnim podacima su u izbornim predmetima, jer dok je na državnoj razini u najvećoj mjeri za izborni predmet birana fizika, u Primorsko-goranskoj županiji maturanti su u najvećem broju birali biologiju, a fizika je zauzela drugo mjesto.

Tako će 430 primorsko-goranskih kandidata pisati biologiju, a fiziku njih 424. Treća je kemija s 308 prijava, a četvrta informatika sa 196 prijava, dok je psihologija sa 185 prijava peta. Na državnoj razini najpopulariniju fiziku prijavilo je 7.450 pristupnika, a po broju prijava slijedi biologija koju namjerava pisati 5.297 osoba te politika i gospodarstvo koju će pisati 4.712 kandidata.

Jezici bez interesa

Najmanje kandidata u Primorsko-goranskoj županiji prijavilo se za ispite iz grčkog i talijanskog jezika. Naime, te će ispite pisati po jedan kandidat, dok se za ispite iz latinskog jezika te mađarskog i srpskog jezika kao materinjeg među primorsko-goranskim maturantima nije prijavio nitko.

Maturanti koji ne izađu na ispit koji su prijavili plaćaju trošak tog ispita, no pod posebnim uvjetima kandidati mogu koristiti i naknadni rok prijave, promjene i odjave ispita koji traje do 4. svibnja.

Prvi ispitni rok mature započet će 4. lipnja ispitima iz francuskog i španjolskog jezika.

Od obveznih ispita koje piše najviše maturanata prvi je na rasporedu engleski jezik, a osnovna i viša razina polažu se isti dan, 10. lipnja. Prvi dio ispita iz hrvatskog, test i sažetak, pisat će se 24. lipnja, a dan kasnije polaže se esej iz hrvatskog jezika.

Zadnji je u rasporedu ljetnog roka ispit iz matematike te će se obje razine pisati 27. lipnja. Prijevremeni rezultati prvog roka bit će objavljeni 10. srpnja, slijedi dvodnevni rok za prigovor do 12. srpnja, a konačni rezultati prvog roka mature izlaze 17. srpnja.

Nacionalni ispiti prvi put za sve učenike četvrtih razreda osnovne škole

Ove godine nacionalne ispite prvi put pišu svi učenici četvrtih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj, njih 37.007.

Ispiti počinju 4. ožujka, a protekle dvije godine pisali su ih samo učenici četvrtog razreda u 81 školi u kojoj se provodilo eksperimentalno testiranje.

Nacionalni ispiti za učenike osmih razreda lani su provedeni u svim školama, a tako će biti i ove godine. Oni će ispite pisati tjedan dana kasnije.

Riječ je o standardiziranim vanjskim ispitima, što znači da su jednaki za sve škole i svugdje se pišu u isto vrijeme. Svi se ispiti pišu s početkom u devet sati ujutro, ali trajanje ispita ovisi o predmetu. Hrvatski jezik učenici četvrtog razreda pišu 4. ožujka, matematiku 6. ožujka, a prirodu i društvo 8. ožujka.

Osmaši, njih 40.768, pisat će nacionalne ispite iz devet predmeta, a prvi je na rasporedu ispit iz hrvatskog jezika koji se polaže 11. ožujka.Ingrid 

Prvi strani jezik piše se 13. ožujka, matematika je na rasporedu 15. ožujka, biologija se piše 19., a fizika 21. ožujka. Povijest je na rasporedu 25. ožujka, geografija 26. ožujka, a kemija 27. ožujka. Dan kada se pišu nacionalni ispiti redoviti je nastavni dan, a riječ je o ispitima koji se ne ocjenjuju, već se ostvareni bodovi unose pod bilješku u e-Dnevniku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini