PROLAZI SEZONA

Epidemija gripe u padu, sve je manje i covida i hripavca. Evo koliko je prijavljeno smrtnih slučajeva

| Autor: Sanja Gašpert
(Snimio Vedran Karuza / Novi list)

(Snimio Vedran Karuza / Novi list)


Epidemija gripe je u padu, pa je tako u Nastavnom zavodu Primorsko-goranske županije prošli tjedan, zaključno s 18. veljače, zaprimljeno 308 prijava oboljelih, što je gotovo za upola manje nego tjedan prije, kada je epidemija gripe bila na svom vrhuncu.

Tijekom sezone gripe 2023./2024. zaključno s 18. veljače, na temelju zaprimljenih prijava zaraznih bolesti u Odjelu za epidemiologiju zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti NZZJZ-a PGŽ-a, zaprimljena je ukupno 2.391 prijava oboljelih osoba od gripe.

Na lanjskoj razini

– U odnosu na tjedan prije, bilježimo značajan pad oboljelih, pa možemo zaključiti da je epidemija gripe u padu.

U prošlom tjednu nije bilo umrlih od gripe, za razliku od tjedna prije, kad je jedna osoba preminula od posljedica gripe. Tijekom sezone gripe 2023./2024., sveukupan broj prijavljenih u našoj županiji je 2.385, a prijavljeno je i ukupno šest osoba umrlih od gripe.

Mislimo da je broj oboljelih i veći jer se neki ne javljaju svom liječniku, a dio oboljelih prođe i »ispod radara«, jer liječnici nekada ne prijave baš svaku oboljelu osobu.

Uglavnom, broj oboljelih od gripe u našoj je županiji na razini prošlogodišnjeg. Što se tiče oboljelih, i dalje po broju prednjače vrtićari i osnovnoškolci, točnije djeca između pet i šest godina i sedam i četrnaest godina, a potom slijede srednjoškolci.

Gripa se bilježi i kod radno aktivne populacije, a najmanje oboljelih je među populacijom 65+, jer su to mahom osobe koje su cijepljenje i pojačano se čuvaju, s obzirom na to da većina njih boluje i od nekih kroničnih bolesti, kaže voditeljica Epidemiološkog odjela u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Andrea Petaros Šuran.

Rizične skupine

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2023./2024., zaključno s 18. veljače 2024. godine, pristiglo 17.478 prijava oboljelih od gripe, od čega je 1.925 prijava pristiglo u posljednjem, sedmom tjednu.

S obzirom na to da je tjedan dana ranije u Hrvatskoj bilo 3.539 novooboljelih od gripe, može se zaključiti da je epidemija gripe u padu i na nacionalnoj razini.

Najveća stopa prijava gripe na sto tisuća stanovnika bilježi se u Karlovačkoj (1.159,7) i Primorsko-goranskoj županiji (893,4), a najmanja u Šibensko-kninskoj županiji (156,1).

Među pristiglim prijavama gripe stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti, odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe.

To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama, kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom.

Dr. Andrea Petaros Šuran / Foto: Novi list

Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe – kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse.

Tijekom ove sezone prijavljen je 31 smrtni ishod zbog gripe i njezinih komplikacija.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dominira virus gripe A, uz tek sporadičnu detekciju virusa gripe B.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se porast broja oboljelih od gripe. U laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava također virus gripe tip A.

Sve manje hripavca i COVID-19 u PGŽ-u

Što se tiče epidemije COVID-19, broj oboljelih u Primorsko-goranskoj županiji također je u padu, a slična je situacija i s hripavcem.

– Gripa je preuzela veći dio oboljelih. Od početka godine, prva dva tjedna imali smo po 160 oboljelih od COVID-19, a prošli tjedan svega petnaest prijavljenih. To je, svakako, značajan pad. Što se tiče hripavca, prošli tjedan nismo imali ni jednu prijavu oboljelih, a i prije toga se sporadično javi po jedna ili dvije pozitivne osobe, govori dr. Petaros Šuran.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater