respiratorne bolesti

Vrijeme je prehlada, a uskoro će i sezona gripe: Evo kada se trebate obratiti liječniku

| Autor: Glas Istre
(Snimio Marijan Šušenj / Pixsell)

(Snimio Marijan Šušenj / Pixsell)


Prim. dr. Saša Srića, specijalist internist i pulmolog KBC Zagreb, bio je gost Novog dana televizije N1 kod Mašenke Vukadinović, u kojem je komentirao porast respiratornih infekcija.

Kako se približavamo zimi broj respiratornih infekcija i broj ljudi koji su zaraženi respiratornim virusima i bakterija je u porastu, objasnio je Saša Srića.

“Uz standardne viroze kojih je sve više, treba naglasiti da je oko 70% respiratornih infekcija koje dominiraju u ovo doba godine virusnog podrijetla, a samo 30% su bakterijske infekcije. Želim reći i upozoriti obiteljske liječnika i naše pacijente da se na svoju ruku i bezrazložno ne uključuju antibiotici jer treba prvo pomisliti na virus, a onda na temelju cjelovite obrade pacijenta razmišljati o uvođenju antibiotika”, rekao je liječnik.

Gripa još uvijek nije službeno krenula. Liječnik je istaknuo kako se val gripe očekuje krajem prosinca.

“Nekakav svoj maksimum postiže u siječnju i proteže se do ožujka”, kazao je Srića.

“Covid nije do te mjere preuzeo dominaciju, nemamo toksični potencijal, virus je oslabio”, dodao je.

Liječnik je rekao kako je starija populacija ugroženija i rizičnija skupina za respiratorne bolesti.

“Lijepo je što žele pokazati svoju vitalnost i prošetati gradom, ali treba birati vrijeme, toplije se obući. Kroz dan piti dovoljno tekućine, toplijih napitaka”, kazao je.

“Hladnije vrijeme, udisanje hladnijeg zraka uz slabiji imunitet predstavlja rizik i veću mogućnost da se dogodi respiratorna infekcija, pa čak i upala pluća”, dodao je.

Srića je objasnio kako prepoznati simptome koji ukazuju da je potrebno posjetiti liječnika.

“Ako tjelesna temperatura raste, traje dva do tri dana i ne spušta se s lijekovima za spuštanje tjelesne temperature, ako je kašalj jači i intenzivniji te ako se javlja kašalj s gnojnim iscjetkom, otežano disanje, pritisak u prsima onda se treba javiti liječniku”, istaknuo je, piše N1.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater