vIJEĆE ZA ZAPOŠLJAVANJE, SOCIJALNU POLITIKU I ZDRAvSTVO

Ministar Beroš: Prioritetne teme na Vijeću dio su hrvatske reforme zdravstva i pokazatelj da ova Vlada predvodi u reformskim iskoracima na razini EU

| Autor: Glas Istre
(Foto: Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi)

(Foto: Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi)


 "Na današnjem Vijeću za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO), dotaknuli smo se niz tema koje su ključne kako za Europsku uniju, tako i za svaku državu članicu pojedinačno.

Područja mentalnog zdravlja, pretilosti i lijekova, kao prioritetne teme na EPSCO, dio su hrvatske reforme zdravstva i pokazatelj da ova Vlada preodvodi u reformskim iskoracima na razini EU", naglasio je je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. dodajući da su u kontekstu mentalnog zdravlja usvojeni Zaključci Vijeća po navedenom pitanju.

Tom prilikom ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. upoznao je ostale kolege ministre drugih država članica EU o hrvatskim iskustvima i sveobuhvatnoj reformi hrvatskog zdravstvenog sustava koja upravo potencira i osnažuje temu mentalnog zdravlja. U tom kontekstu istaknuo je poseban Program osnaživanja mentalnog zdravlja koji je temelj za uvođenje dispanzera u domove zdravlja i psihološke i mobilne timove koji će pružati sveobuhvatnu skrb građanima Hrvatske.

Na EPSCO otvorila se i druga vrlo važna raspravna tema o otvorenoj strateškoj autonomiji iz perspektive zdravstva, s naglaskom na nestašicu lijekova. Ovom kompleksnom izazovu pristupilo se na zajednički i sveobuhvatan način – od prevencije i praćenja do uspostave popisa kritičnih lijekova te osiguranja domaće proizvodnje i konkurentnosti.

Nadalje, na radnom ručku bilo je govora o još jednom zajedničkom javnozdravstvenom izazovu – pretilosti u djece. Kolege ministri zdravstva drugih država članica čuli su hrvatska iskustva i borbu protiv pretilosti u kontekstu razvoja Akcijskog plana za sprečavanje debljine. Isto tako, informirali su se i o međuresornom projektu "Javne ustanove – prijatelji zdravlja" koji je usmjeren ukazivati djeci i mladima na važnost usvajanja zdravih navika i prevenciju pretilosti.

"Kao što vidite sve tri teme su iznimno važne za zdravlje naših građana te su uključene u reformu hrvatskog zdravstvenog sustava. I na kraju ponovit ću onu Churchillovu izreku koju često koristim, a to je da je 'Zdravlje građana najveće bogatstvo države koje može imati'. Tako je i ovoj Vladi i zdravstvenoj administraciji 'Zdravlje prvo' te je naš zadatak djelovati u tom smjeru, pa tako i danas", zaključio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of