ZAGREB

Dodijeljeni ugovori za projekte zapošljavanja mladih neaktivnih ljudi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar u utorak su uručili 31 ugovor ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna u okviru Poziva "Pronađi me!" - za projekte zapošljavanja i obrazovanja neaktivnih mladih ljudi.

Cilj Poziva je unaprijediti vještine neaktivnih mladih osoba, doprinijeti njihovoj zapošljivosti, osnažiti ih za aktivno sudjelovanje i omogućiti im pristup tržištu rada.

Ministar Aladrović rekao je kako se više od 700 mladih nalazi u toj teško zapošljivoj skupini koju je, kako je rekao, teško identificirati na tržištu rada, a još teže zaposliti.

"Želimo ih aktivirati svjesni nedostatka dobro obučenih zaposlenika na tržištu rada", naglasio je.

Pojasnio je kako će Europski socijalni  fond i u slijedećoj perspektivi imati vrlo jasno zadane ciljeve i prioritete "kako bismo financirali sve kvalitetne projekte i aktivirali one koji se nalaze u težem položaj na tržištu rada".

Napomenuo je kako je 2013. nezaposlenost mladih bila gotovo 50 posto, a sada je na razini 16,6 posto ocijenivši kako smo tu u prosjeku EU.

"Ove se godine ulaže više od milijardu kuna u mjere aktivne politike zapošljavanja i očekujemo još bolje rezultate", istaknuo je Aladrović.

Nema potrebe za strahovanjem od otkaza

Na novinarski upit o razgovorima s poslodavcima i sindikatima, a nakon najava premijera oko vezanja covid potpora i cijepljenja rekao je da sastanak sazvan u srijedu u 15 sati, te je poručio kako žele stimulirati one poslodavce i radnike koji su najodgovorniji.

Napomenuo je i kako su donesene mjere postigle rezultate te "danas imamo 56.000 zaposlenih više u usporedbi s lipnjem prošle godine, odnosno 4.000 više u odnosu na lipanj 2019. ekonomski najsnažnije godine još od pretkrizne 2007."

"Svi ekonomski parametri apsolutno idu u pozitivnom smjeru i želimo to dodatno osnažiti", istaknuo je Aladrović. 

Novinari su ministra Aladrovića pitali i o strahovima radnika od otkaza zbog nedobivanja potpora.

"Apsolutno nema potrebe za strahovanjem od otkaza,  jer je upravo cilj mjera takav da ne dođe do otpuštanja i u tome smo u proteklih 16 mjeseci uspjeli", ocijenio je. Dodao je međutim da treba povezivati ekonomske mjere i odgovornost pojedinca, osobito u uslužnim djelatnostima o kojima značajno ovisi gospodarski rast i ekonomska perspektiva RH. "To će biti model koji ćemo predstaviti socijalnim partnerima", naglasio je resorni ministar.   

Najizloženije su djelatnosti, rekao je, hotelijerstvo, ugostiteljstvo, prijevoz i event industrija, svi oni koji su zbog epidemioloških mjera i  zdravstvene situacije u RH na neki način ograničeni u poslovanju. "Nitko tko je odgovoran, želi poslovati i trudi se stvarati dodatnu vrijednost ne treba strahovati", poručio je Aladrović.  

"Svi porezni obveznici putem Vlade pomažu onima koji se trenutno nalaze u krizi i novac, do sada 11.7 milijardi kuna koje je Vlada usmjerila pravodobnim, adekvatnim i kvalitetnim mjerama je novac odgovornog dijela građana. Moramo apostrofirati odgovornost svakog od nas i na ovaj način i sigurni smo da će taj model prepoznati poslodavci i sindikati", uvjeren je Aladrović.

Vezano uz zapošljavanje radnika iz trećih zemalja Aladrović je rekao kako su ubrzani procesi i procedure i da trenutno nedostatak radnika nije toliko ključna pretpostavka našeg razvoja jer imamo nezaposlenih na burzi rada koji se mogu aktivirati pa treba raditi na podizanju njihovih vještina i kompetencija.

Vezano uz najave ograničavanja rada trgovina nedjeljom, Aladrović je rekao kako je Zakon o trgovini jedan od zakona koji definira rad nedjeljom i kriterije na koji način trgovina funkcionira te postoji javna rasprava i saborska procedura gdje se mogu uvažiti sve kvalitetne primjedbe.

"Kao Vlada smo dali kvalitetan zakonski prijedlog koji uravnotežuje ekonomske i potrebe društva i građana te je u skladu s vrijednosnim sustavom RH i vjerujemo daće kao takav vrlo brzo zaživjeti", rekao je Aladrović.

Ravnatelj HZZ-a Ante Lončar rekao je kako ulažu velike napore da mlade pripreme i uključe na tržište rada i pružaju im savjetovanje u karijeri i profesionalnom napredovanju u suradnji s resornim ministarstvom. 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater