Tomislav Sokol

"Potrošači s minusima na računu i osobe koje su preboljele rak imat će koristi od novih pravila o potrošačkim kreditima"

| Autor: Glas Istre
Tomislav Sokol

Tomislav Sokol


U prostorijama Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu održan je okrugli stol na temu potrošačkih kredita na kojem je sudjelovao doc. dr. sc. Tomislav Sokol, izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a za novu Direktivu o potrošačkim kreditima. Nova direktiva usvojena je prošlog mjeseca na plenarnoj sjednici Europskog parlament sa 608 glasova, a primjenjivat će se od 2026. Direktiva donosi niz pravila kojima će se dodatno osnažiti položaj potrošača u odnosu na banke.

"Nakon petnaest godina donesena su nova pravila o potrošačkim kreditima i mogu reći da potrošači mogu imati razloga za zadovoljstvo jer smo novim pravilima osnažili njihov položaj u odnosu prema bankama, a pogotovo kod onih najrizičnijih i za potrošače najskupljih kreditnih proizvoda kao što su prešutna prekoračenja na tekućim računima. Istraživanje koje je proveo HNB pokazalo je da je prešutno prihvaćeno prekoračenje na tekućem računu odobreno za gotovo milijun i osamsto tisuća potrošača u Republici Hrvatskoj, a problem je bio što za prešutna prekoračenja nisu vrijedila ista pravila kao za dopuštena prekoračenja. Drugim riječima, banke su mogle samovoljno ukinuti takve minuse i zatražiti povrat dugovanja bez pružanja mogućnosti otplate prešutnog prekoračenja, a na tom tragu bio je i prijedlog Europske komisija o ovoj direktivi.

Zato sam uložio amandmane koji jačaju poziciju potrošača i drago mi je da su oni postali dio konačnog zakona o potrošačkim kreditima. Dakle, banke će po novim pravilima morati građane unaprijed obavijestiti o svakom planiranom smanjenju ili ukidanju prešutnog prekoračenja i ostaviti im mogućnost obročne otplate u dvanaest jednakih obroka, a države članice moći će uvesti i stroža pravila o zaštiti potrošača. Posebno je važno da smo direktivom uspjeli zabraniti diskriminaciju s kojom se često susreću osobe koje su preboljele rak kad ugovaraju financijske usluge. Naime, kod ugovaranja financijskih usluga, u ovom slučaju osiguranja koja se vežu uz potrošačke kredite, zabranjuje se nepovoljniji tretman osoba koje su preboljele rak.

Oduvijek sam govorio da pravo na zaborav mora postati dio europskog zakonodavstva i da Europa mora ukinuti prepreke na koje nailaze osobe koje su preboljele rak prilikom pristupa financijskim instrumentima kao što su zajmovi, hipoteke i životno osiguranje. Važno je i to da smo novim pravilima uveli i niz zabrana.

Tako banke neće smjeti više slati nezatražene kreditne kartice na kućne adrese potrošača, a zabranili smo i jednostrano povećanje limita zaduženja potrošača. Dakle, bez izričitog pristanka potrošača banke više neće moći povećavati limit njihova zaduženja odnosno minusa na računima.

Uz to, zabranili smo oglašavanja kredita kojima se zaduženja prezentiraju olako, kao da će se potrošačima tada bitno promijeniti financijska kvaliteta života. Kreditni odnos je ozbiljan ugovorni odnosi i ne smije ga se banalizirati jer može imati dalekosežne i negativne posljedice za potrošače, recimo u slučaju neispunjenja obveza. Stoga će reklame o kreditima morati sadržavati jasnu naznaku o tome da krediti koštaju", kazao je Sokol.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of