NEZGODNA JATA

Zvučnik za plašenje čvoraka postavit će se i u Kolodvorskoj. TAMO ĆE PTICE TJERATI I - SOKOL

U najužem centru grada primjenjuju se rješenja sa zvučnicima koja su se pokazala efikasnim samo za pojedine vrste ptica. S obzirom na učestale pozive i iz Kolodvorske ulice, ondje će se ugraditi zvučnik dok se čeka sokolar, veli direktor Herculanee Robi Fuart

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ i Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Kolodvorska ulica (Snimila Mirjana Vermezović Ivanović)

Kolodvorska ulica (Snimila Mirjana Vermezović Ivanović)


Herculanea će ovog mjeseca u Kolodvorsku ulicu postaviti zvučnik iz kojeg će se periodično širiti glasanje ptice grabljivice, potvrdio nam je direktor Robi Fuart te dodao da još ne znaju optimalnu lokaciju na terenu, već će tu odluku prepustiti stručnjacima prilikom ugradnje zvučnika da bi rastjerali jata čvoraka koji godinama onečišćuju ulicu i aute parkirane u blizini.

Jučer, prilikom obilaska Kolodvorske ulice, nismo naišli na jata ove zaštićene ptice. Automobili i obližnje ulice bili su čisti. Tek tu i tamo uočili smo ptičji izmet na cesti. U Parku Franje Josipa I susreli smo dvoje umirovljenika koji kažu da je najveći problem kad ljudi hrane ptice, pa je onda i nereda više. Tamo ima više problema, kažu i pokazuju u smjeru Parka kralja Zvonimira i drugog dijela Kolodvorske, od hotela Riviera prema željezničkom kolodvoru. Kažu da često zna stradati spomenik Marku Maruliću, koji je jučer bio u dobrom stanju.

bn xv

Svakodnevno pranje Giardina nije trajno rješenje

Stabla još nisu u cvatu. No, problem postoji niz godina: čitavo to vrijeme prenosili smo izjave stanara koji se žale da su čvorci glasni od ranog jutra i prljaju im automobile. I ovih se dana u redakciju javila čitateljica koja tvrdi da od ptičjeg izmeta u Kolodvorskoj ulici, kod hotela Riviera, takorekuć ne može izaći na ulicu.

"Izađeš vani i odmah nađeš izmet na kosi, na ustima, na automobilima. Zašto ne nabave dva, tri jastreba pa bi bilo prirodne ravnoteže u toj ulici? Lani, kad sam zbog poluautoimune bolesti završila u bolnici, pitali su me živim li pored peradarske farme. Ptičji izmet sigurno je bio vanjski okidač. Nemam ni psa ni mačku. Klupe u parku su krcate izmetom", požalila se čitateljica koja tvrdi da svakodnevno pranje ulica, kao što se to čini na Giardinima, nije rješenje jer se tako samo podiže prašina s izmetom.

bn xv

Ovako to izgleda nakon olakšavanja jata - Korzo

"Operu svako jutro, a što će biti popodne? U parku kod Veslačkog ima dosta djece i starijih ljudi. To je malo veći problem nego što je oprati Giardine ujutro", veli čitateljica.

Još se od 2017. godine tražilo postavljanje zvučnika u Kolodvorsku ulicu kao što je to učinjeno na Giardinima i zelenoj tržnici, gdje uređaji za tjeranje ptica rade na principu emitiranja zvukova pernatih predatora.

Zvučnik na Giardinima nije posve udaljio čvorke, ali i druge ptice s tog trga, svojedobno su zakazale baterije u uređaju, a neki konobari s kojima smo razgovarali kazali su da je jedan zvučnik premješten na Danteov trg, što su iz Grada opovrgnuli. Stoga je pitanje hoće li u Kolodvorskoj ulici biti od ikakve pomoći. Fuart odgovara da se trenutno u najužem centru grada primjenjuju rješenja sa zvučnicima koja su se pokazala efikasnim samo za pojedine vrste ptica.

bn xv

Robi Fuart

- Određenu učinkovitost ipak pokazuju tako što se mijenja frekvencija i glasnoća. S Upravom za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dogovoreni su daljnji koraci, što uključuje i angažman sokolara s istreniranim sokolom. No, za ovakvu vrstu posla ih je izuzetno malo na tržištu, radi čega se duže čeka na takav angažman. S obzirom na učestale pozive i iz Kolodvorske ulice, ondje će se ugraditi zvučnik dok se čeka sokolar, veli Robi Fuart. Stručnjaci, veli on, zaključuju da je potrebno kombinirati više mjera s obzirom da se ptice prilagode mjerama koje se provode.

Ujesen čvorci putuju na jug pa se zaustavljaju u Puli, a ponovno ih susrećemo na proljeće ili početkom ljeta kada se jata hrane "čokolatinima" s ladonja. Da se Pula i ovog proljeća priprema za njihov dolazak, potvrdili su nam iz Tržnice gdje godinama pokušavaju riješiti intenzivnog naseljavanja čvoraka na krošnjama oko područja centralne pulske tržnice.

bn xv

Renato Perc

Direktor Tržnice Renato Perc kaže da su do danas isprobali sve što je bilo moguće, ono što su predlagali stručnjaci ili je dostupno na tržištu specifičnih usluga.

- Koristili smo se zvučnikom iz kojeg se prolamao zvuk ptice grabljivice, postavljali smo balone ispunjene helijem na krošnje, instalirali smo i umjetne gavrane na krov zgrade, a angažirali smo i sokolara. Sve te aktivnosti u prvoj su godini korištenja bile učinkovite i čvorci su se povukli. Svaki je prijedlog donio pozitivan učinak, veli Perc.

No, valja naglasiti da, neovisno o zvučnicima i rješenjima Tržnice, katkad nije bilo učinka jer čvorci shvate da im zapravo ne prijeti opasnost i onda se jednostavno vrate u urbane sredine gdje ima dovoljno hrane te se brzo razmnože.

bn xv

Nisu problem samo čvorci, nego i svrake - Park kralja Zvonimira

- Budući da ne možemo utjecati na navike ptica, jednostavno pronalazimo nove tehnike koje bi ih eventualno barem privremeno udaljile s lokacija. Uz suglasnost Grada, moguće je da ćemo u narednom periodu ponoviti jednu od tehnika da bismo smanjili posljedice na okoliš i prostor kojim se naši građani kreću. Za sada je bitno da nastojimo održavati javni prostor čišćenjem, zaključuje Perc.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter