CROBAROMETAR

HDZ-u raste rejting, sada su na 30 posto. Evo tko je najpopularniji političar

| Autor: Glas Istre
(Snimio Davor Puklavec/Pixsell)

(Snimio Davor Puklavec/Pixsell)


Istraživanje Crobarometar pokazuje da je rejting HDZ-a, u odnosu na kolovoz, porastao za dva postotna poena te sada iznosi gotovo 30 posto, čime su se vratili na proljetne razine. Na drugom mjestu – premda daleko iza – slijedi SDP koji je na 12,4 posto te također raste, doduše za jedan postotni poen, piše Dnevnik.hr

Na trećem je mjestu platforma Možemo s devet posto podrške ispitanika, u minimalnom padu u odnosu na prošli mjesec. Za dlaku slabiji MOST s 8,9 posto podrške, ali i sa blagim rastom. Gornji dom zatvara Domovinski pokret koji bilježi podršku od 6,5 posto.

Ovakav rast HDZ-a valja objasniti prvenstveno kroz prizmu donošenja posljednjeg paketa antiinflacijskih mjera pomoći: mjesecima je inflacija na vrhu liste problema koje građani ističu da ih najviše muče, pa je logično da, primjerice, zamrzavanje cijena 30 proizvoda nailazi na odobravanje.

Oporbene stranke su, doduše, istaknule svoje lidere za parlamentarne izbore, ali su to napravili pred kraj provedbe istraživanja tako da eventualni efekt toga nije vidljiv u ovom valu. Što se tiče afera poput ovih koje se vezuju za Franu Barbarića i HEP, građane očito ne zanima što se događa oko HEP-a sve dok je njima struja jeftina.

Pozitivan rejting HDZ-a lako je prepoznati i u podršci rada Vlade: iako je postotak onih koji ne podržavaju rad vlade jako visok – čak 65 posto ispitanih, on je za pet postotnih bodova manji nego u kolovozu, a više je onih koji podržavaju vladu, 27 posto – što je vrlo slično podršci koju uživa HDZ.

Općenito se povećao optimizam u društvu, 22 posto ispitanih vjeruje da Hrvatska ide u dobrom smjeru, iako je i dalje znatno više onih koji vjeruju u suprotno, 69 posto.

Sve ovo, međutim, ne znači da među članovima Vlade i HDZ-a treba tražiti najpopularnije političare u društvu. Najpopularniji političar je Zoran Milanović, pozitivnim ga doživljava 42 posto ispitanica i ispitanika. Drugi je Tomislav Tomašević s 39 posto, odmah do njega Božo Petrov s 38. Na trećem mjestu je Andrej Plenković, koji je preskočio Ivana Penavu.

Najnegativniji političar za većinu Hrvata je već mjesecima Milorad Pupovac, javlja Dnevnik.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of