ministar unutarnjih poslova

Božinović: "Imamo pojačan pritisak migranata, ali nećemo postati hot-spot"

| Autor: Hina
(Snimio Borna Jaksic/Pixsell)

(Snimio Borna Jaksic/Pixsell)


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u srijedu da Hrvatska u ovoj godini bilježi pojačani pritisak migranata, no istaknuo je da je stanje pod kontrolom i neće dopusti da Hrvatska postane hot-spot za migrante. 

“Pratimo svi što se događa u Europi, naročito ove vrlo zabrinjavajuće slike iz Italije. Što se tiče Hrvatske, bilježimo značajan porast, nekih 160 posto u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Božinović u izjavi novinarima u Osijeku. 

No, poručio je da je unatoč pojačanom pritisku, u Hrvatskoj stanje s migrantima i tražiteljima azila pod kontrolom. 

“Mi smo tom procesu pristupili vrlo analitički, donosimo odluke”, rekao je Božinović i poručio kako neće dopustiti da “Hrvatska postane bilo kakav hot-spot za migrante”, ali će poštivati sve međunarodne i nacionalne obveze i zakonske propisa. 

Naveo je da se u Hrvatskoj ne bilježe nikakva povećanja kaznenih djela ni prekršaja vezanih za migrantsku populaciju.

Istaknuo je da sustav kontrole granice i migracije leži na koordiniranom ii fleksibilnom pristupu i djelovanju hrvatske policije, ali i na određenim novim rješenjima, poput izgradnje registracijskih centara u okolici Karlovca. 

Božinović je prošlog tjedna u Karlovcu otkrio da Hrvatska razmatra kako rasteretiti policijske uprave, u kojima migranti predaju zahtjeve za međunarodnu zaštitu, izgradnjom registracijskih centara. 

Poručio je i da su migracije globalni proces, kojega Hrvatska razumije, ali “da svaki taj proces mora imati svoja pravila”. 

Komentirao je i požar u noćnom Klubu Mint u Zagrebu, istaknuvši da je istraga u tijeku i da zbog toga ne bi spekulirao o tom slučaju. 

“U tijeku je kriminalističko istraživanje, izuzeti su svi dokazi u ovom trenutku koji su policiji potrebni. Na temelju tih izuzetih stvari i predmeta i drugih poslova vezanih za policijski rad u fazi izvida će se vršiti vještačenje, a onda možemo govoriti o tome kuda će nas sve to odvesti”, rekao je Božinović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater