europski tjedan mobilnosti

Rijeka provodila edukaciju o sigurnoj vožnji e-romobila, sve češći vandaliziram

| Autor: Hina
(Foto Grad Rijeka)

(Foto Grad Rijeka)


U povodu Europskog tjedna mobilnosti Grad Rijeka je u suradnji s tvrtkom Bolt proveo edukaciju o sigurnoj vožnji e-romobilima, nošenju kacige, skretanju i kočenju, ispravnosti te o sigurnosnim prijetnjama koje proizlaze iz vožnje vandaliziranih e-romobila, s čime se građani sve više susreću.

Prema podacima iz gradske uprave, u posljednja tri mjeseca podignuto je čak 28 kaznenih prijava protiv počinitelja kaznenog djela vandalizma, a trenutno najstroža kazna dosuđena je sedamnaestogodišnjaku koji je dobio uvjetnu kaznu od 12 mjeseci, s mogućnošću zatvorske kazne od 8 mjeseci u slučaju ponavljanja kaznenog djela.

Nasilnim otključavanjem e-romobila i uništavanjem sučelja dolazi do kvara, što rezultira prestankom rada kočnica i drugih sigurnosnih značajki, a vandali sebe i druge korisnike u prometu izlažu opasnosti od ozljeda.

Oštećenja romobila, a nerijetko i njihovo bacanje u more, stvaraju i financijski teret za tvrtku Bolt, a ostalim građanima uskraćuju prijevozno sredstvo.

Unatoč pozitivnom učinku na okoliš i kvalitetu života, primijećen je porast vandalizma e-romobila, stoga želimo naglasiti kako taj problem shvaćamo jako ozbiljno jer predstavlja rizik za sigurnost svih sudionika u prometu, rekao je gradonačelnik Marko Filipović, dodavši da su u sve riječke osnovne škole poslali dopis o tom problemu te da se u suradnji s Policijskom upravom planiraju edukativne akcije.

Jure Jurković iz Službe prometne policije primorsko-goranske policije upozorio je da jako malo korisnika e-romobila koristi obaveznu zaštitnu kacigu, a ponekad se na romobilima voze po dvije i više osoba ili se kreću površinom koja nije namijenjena za njihovo kretanje. Sigurnost pješaka ugrožava neodgovorna vožnja, ali i nepropisno ostavljeni romobili na javnim površinama.

Pozvao je na dosljedno poštivanje propisa, a sve koji imaju saznanja o oštećivanju romobila da to prijave policiji.

Unatoč povećanju slučajeva vandalizma, Bolt i dalje želi nastavljati pružati usluge mikro mobilnosti koje građanima olakšavaju kretanje gradom pa smo prihvatili poziv Grada Rijeke na borbu protiv tog negativnog trenda i vjerujemo da zajednički možemo riješiti ovaj problem, izjavio je manager u Boltu Ivan Begović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini