POVIJESNI TRENUTAK

FOTO & VIDEO / Probijena druga cijev tunela Učke! U prometu će biti do idućeg ljeta, počela izgradnja dionice do Matulja

| Autor: Marinko Glavan


Probijena je druga cijev tunela Učka čija je vrijednost 200 milijuna eura.

Na svečanosti probijanja ujedno je obilježen i službeni početak radova na izgradnji punog profila autocesta od izlaza iz tunela na kvarnerskoj strani do Matulja.

Ugovorena vrijednost radova na toj dionici također je 200 milijuna eura.

Na svečanosti probijanja bili su brojni uzvanici predvođeni predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, ministrima, županima PGŽ-a i Istarske županije…

Premijer Plenković čestitao je svima koji su sudjelovali na ovom velikom građevinskom pothvatu i naglasio kako je nedavno Baranja povezana autoputom s četiri trake, a uskoro će i Istra biti povezana s ostatkom Hrvatske punim profilom autoceste.

To je Plenković nazvao modernim suverenizmom.

– Odluka Vlade o davanju suglasnosti HAC-u za zaduženje i davanje jamstva za izgradnju autocesta od Križišća do Žute Lokve odnosno od Doli do Dubrovnika ostala je u sjeni mjera protiv inflacije, ali Vlada tu odluku nije htjela odgađati – rekao je Plenković.

Spomenuo je i osnaženi međunarodni položaj Hrvatske što jača povjerenja ulagača i partnera u velikim projektima, a ojačan je i kreditni rejting Hrvatske za koji je najavio kako će uskoro biti i u kategoriji A.

Plenković je najavio kako će druga cijev u promet biti prije turističke sezone iduće godine.

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković rekao je kako se ukupno ulaže 570 milijuna eura na potezu od Pazina do Matulja na izgradnji punog profila autoceste.

– Puni profil bit će u prometu 2026., a u cijelom projektu jako je važno što Bina Istra zapošljava hrvatske tvrtke na izvođenju radova, rekao je Butković.

Dario Silić, predsjednik Uprave Bina Istre, je naveo kako je duljina nove tunelske cijevi 5630 metara, a osim nje izgrađena su i 24 poprečna tunelska priključka koji povezuju dvije cijevi, 12 pješačkih i 12 vozačkih.

Ukupno je na probijanju cijevi potrošeno 1000 tona tekućeg eksploziva, a iskopano 1,3 milijuna tona kamenog materijala.

Silić je najavio i kako će osim u izgradnju preostale dvije trake do Matulja, krenuti i dupliranje vijadukata preko Limskog kanala i rijeke Mirne u Istri čime će Istarski ipsilon biti potpuno završen s četiri prometne trake na svim dionicama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter