obilježava se od 1992. godine

Međunarodni dan beskućnih životinja

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ako imate uvjete za skrb o životinji, udomite psa/mačku iz skloništa ili od udruga za zaštitu životinja kako biste spasili život udomljene životinje kao i one koja dobiva njezino mjesto u skloništu, poručuju Prijatelji životinja u povodu Međunarodnog dana beskućnih životinja.

Međunarodni dan beskućnih životinja obilježava se od 1992. svake treće subote u kolovozu, a iz udruge Prijatelji životinja navode korisne savjete kako životinje nikada ne bi niti ostale bez svojih domova.

Nitko ne mora imati kućnog ljubimca ako se ne namjerava o njemu brinuti odgovorno i s ljubavlju. Osim prehrane, redovitog kretanja i boravka u istom kućanstvu s ljudima, a ne na lancu ili u svim vremenskim uvjetima, odgovorna skrb podrazumijeva i zaštitu od parazita, liječenje kod veterinara, cijepljenja, označavanje mikročipom i kastraciju. Kastracija je, osim što ima zdravstvene dobrobiti i takva životinja može živjeti dulje, najučinkovitiji način sprječavanja nastanka neželjenih štenaca i mačića.

Upozoravaju i na važnost mikročipiranja, koje je za pse zakonski obavezno, a za mačke preporučljivo. Pse i mačke koji završe na ulici, a nisu označeni mikročipom, čeka tragična sudbina. Mnogi od njih stradaju od prometa, bolesti i zlostavljanja te postaju briga već preopterećenih udruga, skloništa i lokalnih zajednica.

Prijatelji životinja navode da se životinjama bez doma može pomoći i tako da ih se ne nabavlja kao poklon jer one za koji mjesec često završe odbačene.

Kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje, ne bismo trebali obilježavati Međunarodni dan beskućnih životinja jer bi sva skloništa bila prazna, poručuju Prijatelji životinja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum