ZAGREB

Dio desne oporbe prozvali Možemo! zbog slučaja Zambija i nagrade Zagrepčanka godine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dio saborske desne oporbe iskoristila je u ponedjeljak govore na slobodnu temu za prozivanje stanke Možemo! zbog slučaja Zambija i dodjele nagrade Zagrepčanka godine, optuživši ih da na tim temama politiziraju, parazitiraju i skupljaju političke bodove .

Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti) prozvao je zastupnike Možemo!, vezano za nagrade Zagrepčanka godine, ali i slučaja Zambija - rekavši da nisu sudjelovali u raspravama o posvajanju djece kada su se vodile u Saboru i na odborima, ali sada kada je donesena oslobađajuća presuda za hrvatske posvojitelje, politiziraju i skupljaju političke bodove.

Njihova politizacija ide do te mjere, dodao je, da „osobi koja je prekinula jedan ljuski život” daju nagradu Zagrepčanka godine.

Milanović Litre rekao je i kako se ne namjerava ispričavati, a na što ga je je pozvala Ivana Kekin (Možemo) jer je, ustvrdila je, 'mjesecima huškao i širio govor mržnje oko slučaja Zambija'.

Reagirala je Sandra Benčić (Možemo!) kazavši zastupniku HS-a da se srami što dijeli Sabornicu s njim.

Benčić je podsjetila kako su predložili zakonske izmjene o međunarodnom posvojenju, a da prozivanje građana i njihovih odluka 'imenom i prezimenom' nije institucionalno zakonodavno djelovanje već huškanje, hajka i linč.

„Građani Hrvatske ne honoriraju mržnju ni hajku već nadu, vjeru u ljude, i to da ih se kao građane kada se nađu pred institucijama prevareni ili izigrani štiti; svi vi koji gradite politiku na mržnji i strahu, nećete profitirati”, poručila je Benčić.

Dalija Orešković (Centra ) optužila pak zastupnika Suverenista za zastrašivanje ljudi koji ne dijele njegove političke stavove.

Da Možemo! parazitira i manipulira na određenim temama rekao e i Hrvoje Zekanović (HDS) kritizirajući također dodjelu nagrade Zagrepčanka godine Mireli Čavajdi. Pita zbog čega je ona stvarno zaslužna.

Zekanović je rekao i kako je očito u 2013. 'rod postao fluidan' pa predlaže da Sabor redovito ispituje rodno stanje zastupnica i zastupnika, odnosno "zastupnica koje su bile zastupnici i zastupnika koji su bile zastupnice".

„Ako se primjerice obratim kolegi Grbinu a on je zapravo kolegica Grbin, kako da znam je li on kolegica ili kolega”, ironizirao je Zekanović.  "To je ideologija koju gura SDP i Možemo!", zaključio je. 

Stephen Nikola Bartulica (DP) u slobodnom govoru pozvao je premijera Andreja Plenkovića da nešto konkretno učini vezano za pitanje službenog zahtjeva ratne odštete od Srbije i da se „više ne skriva iza floskula”.

Anka Mrak Taritaš (Kkub Centra i GLAS-a) upitala je pak hoće li Vlada opet pogaziti obećanje koje je dala roditeljima njegovateljima o produljenu njihovog statusa nakon što im umre dijete. Zatražila je o ministra rada Marina Piletića da jasno kaže u kojoj je fazi zakon i kad će doći u Sabor koji uređuje to pitanje, točno koji dan.

Nikola Grmoja (Klub Mosta) i Siniša Hajdaš Dončić (Klub SDP-a) izrazili su nezadovoljstvo neambicioznim ovotjednim dnevnim redom Sabora dok veliki broj oporbenih prijedloga čeka na raspravu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of