KARLOVAC

Prvi Karlovac Pride protekao mirno, uz poruke tolerancije i uključivosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pod motom "Karlovac različit i otvoren" i Karlovac tolerantan i uključiv" u subotu je mirno i bez incidenata protekao prvi Karlovac Pride, okupio je više desetaka građana, a pripadnicima seksualnih manjina poslana je poruka da se društvo mijenja te da uživaju podršku građana i institucija.  

Organizator Marko Capan rekao je kako Karlovac nakon ovoga više nikada neće biti isti.

Kritizirao je stav koji se može čuti u javnosti da nitko "ne dira" pripadnike seksualnih manjina, pa "nema niti potrebe" za ovakvim skupovima jer "mogu raditi što požele u svoja četiri zida". Takvo viđenje je nazvao fiktivnom tolerancijom. "Zapeli smo na toj razini društvene svijesti", ustvrdio je.

Svatko treba imati pravo javno iskazati spolnu orijentaciju ili rodni identitet bez da bude vrijeđan ili ismijavan, poručio je i dodao da nitko u društvu nema pravo odlučivati koja će različitost imati pravo pokazivanja na ulici.

Poručio je i da je "trpanje ljudi u četiri zida nesnošljivost, mada se kod nas 'prodaje' kao tolerancija" te dodao da je to karakteristično za nedemokratske režime.

Upozorio je na govor mržnje na društvenim mrežama, ali i na omalovažavanja koja zakon ne prepoznaje kao govor mržnje i pozvao medije na suradnju u iskorjenjivanju takvih pojava.

Zahvalio je ustanovama u Karlovačkoj županiji koje su unazad tri mjeseca istaknuli plakate koji promiču toleranciju prema LGBTIQ osobama, a riječ je o 55 ustanova s područja srednjeg školstva, unutrašnjih poslova, socijalne skrbi i zdravstva.

Skupu su se odazvali predstavnici Možemo!, Nove ljevice, SDP-a, ali ne i vladajućeg HDZ-a. "Ljudska prava nikada ne smiju biti tretirana kao ideologija i biti politizirani. Ako tek nekolicina političkih opcija podržava ovakav događaj, imamo moralni problem u društvu", poručio je Capan.

Skup je osiguravao veći broj policije, koja je i snimala događaj.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini