PULA

Možemo! Zoričiću: Preispitati zakonitost privatizacije zemljišta na Lungomareu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Četvero gradskih vijećnika stranke Možemo! u Puli poslalo je u petak otvoreno pismo  gradonačelniku Filipu Zoričiću u kojemu traže da se preispita zakonitost privatizacije zemljišta na kojem su pročistač na Lungomareu i sportsko-rekreacijski centar Valkane, izvijestili su iz te stranke.

Podsjećajući da je ŽDO potvrdio sumnje u zakonitost postupka pretvorbe i privatizacije na području Valkane - Lungomare iz platforme Možemo! navode da je prošlo već nekoliko dana otkako je Građanska inicijativa za Lungomare obavijestila gradonačelnika o zahtjevu državnog odvjetništva za povrat šumskog zemljišta na području Lungomare na koje se upisao Hotel Valkane, a gradonačelnik još nije reagirao.

"Država je takvim zahtjevom pokazala da se brine o svojim interesima, dok još uvijek čekamo da i Vi poduzmete potrebne korake da zaštitite interese Grada Pule. To ne može učiniti nitko drugi, jer upravo gradonačelnik temeljem Statuta Grada upravlja nekretninama, pokretninama i imovinskim pravima u vlasništvu Grada Pule", ističu vijećnici pulskog Možemo! u pismu.

Podsjećaju su kako su na sjednici Gradskog vijeća 1. lipnja prošle godine od gradonačelnika zatražili da pokrene postupke radi preispitivanja privatizacije zemljišta u društvenom vlasništvu koja nisu mogla biti procijenjena u pretvorbi.

"Svakome tko je pogledao privatizacijski spis i postojeće presude u sličnim predmetima bilo je jasno da osnova postoji. Sada, nakon zahtjeva ŽDO-a za povratom šume Lungomare, nema zaista nikakve isprike za Grad Pulu da ne zatraži isto za zemljište na kojem se nalazi pročistač, kao i za zemljište sportsko-rekreacijskog centra Valkane", poručili su iz Možemo! 

Osim toga, upozorili su gradonačelnika Zoričića da je u godinu dana, tijekom kojih, unatoč njihovu upozorenju, nije poduzeo ništa da preispita je li Grad Pula u procesu privatizacije oštećen, sadašnjem vlasniku zemljišta omogućio izmjene urbanističkih planova Lungomare i Max te izdavanje lokacijske dozvole.

Od Zoričića zato traže da obavijesti javnost na koji će način postupiti kako bi zaštitio javni interes i preuzeo ulogu utvrđenu Statutom.

"Vrijeme je da izvadite glavu iz pijeska i poduzmete sve što je potrebno za zaštitu gradskog interesa", poručili su pulskom gradonačelniku vijećnici pulskog Možemo! Dušica Radojčić, Ana Fonović, Noel Mirković i Miha Paus. 

Inače, član GI za Lungomare Aleksej Orel ocijenio je u utorak u Puli da je Grad dužan pokrenuti postupak za ispravak upisa vlasništva na području Lungomarea pošto je ta inicijativa utvrdila da tvrtka Hotel Valkane ne može i nikada nije mogla biti upisana kao vlasnik šume na tom području.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini