ZAGREB

Udruga Sjena traži Zekanovićevu ispriku zbog formulacije "morbidni show"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Udruga Sjena zatražila je u četvrtak ispriku saborskog zastupnika HDS-a Hrvoja Zekanovića koji je nedavno pojavljivanje roditelja njegovatelja i djece s teškoćama u razvoju te osoba s invaliditetom u Hrvatskome saboru nazvao „morbidnim showom“.

''Koristeći formulaciju riječi 'morbidni show' te ju povezivati s pojavljivanjem roditelja njegovatelja, djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom na izglasavanje prijedloga za izmjene Zakona koji se njih krucijalno tiču te politiziranja i političkog prepucavanja preko leđa najnemoćnije populacije je krajnje nedopustivo'', ocijenila je u priopćenju Udruga Sjena.

Udruga je podsjetila da je i HDZ-ova zastupnica Ljubica Lukačić, koja je i sama osoba s invaliditetom, nedavno imala diskriminirajuće izjave i stavove za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

Sjena podsjeća da traži i još uvijek nije dobila javnu ispriku zastupnice zbog, kako tvrde, diskriminatorne izjave u kojoj Lukačić propitkuje dostupnost osobnih asistenata osobama s invaliditetom ili djeci s teškoćama u razvoju koji se mogu uključiti u zajednicu.

''Saborski zastupnici Zekanović i Lukačić trebali bi znati da je svakom građaninu pa tako i osobama s invaliditetom te njihovim obiteljima jedno od zajamčenih prava zalagati se svim legitimnim sredstvima za ostvarivanje svojih prava te shodno tome, ovim putem pozivamo i eksplicitno zahtijevamo javnu ispriku'', ističe Udruga Sjena koja traži i reakcije svih ureda pravobranitelja.

U četvrtak je na Zekanovićevu izjavu reagirala i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak koja je zastupnika pozvala na odgovornost.

Slonjšak je precizirala da izjava o “morbidnom showu”, ukoliko se pri tome aludira na samo pojavljivanje roditelja njegovatelja i djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, ima jaka i izrazita obilježja diskriminacije.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum