SPLIT

Split u projektu A1 STEMFemme Junior

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Grad Split, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i A1 Hrvatska pokrenuli su projekt A1 STEMFemme Junior kako bi ponajprije potaknuli učenice da se dovoljno rano, u osnovnim školama, zainteresiraju za STEM zanimanja, a predstavili su ga u petak na konferenciji za novinare.  

Ističući važnost STEM zanimanja za ukupan razvoj društva, gradonačelnik Ivica Puljak je rekao kako je važno raditi na njihovoj popularizaciji među osnovnoškolcima, koje treba ohrabriti, informirati i približiti im sve prednosti i mogućnosti.

Projekt uključuje izradu nastavnog kurikula izvannastavne aktivnosti koja će se od rujna provoditi u pet osnovnih škola u Splitu za učenike petog i šestog razreda te znanstveno istraživanje radi utvrđivanja razloga zbog kojih djevojke osnovnoškolske dobi odustaju od obrazovanja u STEM području.

Split će tako postati prvi grad u Hrvatskoj u kojem će se provoditi taj projekt kroz koji će učenici razvijati nove vještine uz primjenu naprednih tehnologija te učiti kroz modele i primjere koji ih okružuju.

Pilot-program će se provoditi kao izvannastavna aktivnost, a na nj se - iako je usmjeren na poticanje djevojčica - mogu prijaviti i dječaci. Program počinje u rujnu 2023., na početku nove školske godine.  

Split ima ambiciju predvoditi razvojne trendove u zemlji te nove tehnologije i suvremena rješenja, a jamac toga su mladi, obrazovani ljudi spremni za sve izazove modernog doba, istaknuo je Puljak.

Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić najavio je kako će program po mnogo čemu biti drugačiji od trenutačno dostupnih nastavnih sadržaja u školama jer će u njemu učenice, ali i učenici imati priliku upoznati se s najinovativnijim aspektima znanosti, umjetnosti, tehnologije, genetike, forenzike, primjenom umjetne inteligencije i plesa vezanog uz tehnologiju i fiziku.

Dodao je da takav program u Hrvatskoj trenutačno ne postoji te kako je siguran da njime neće oplemeniti samo škole u Splitu, nego i cjelokupno hrvatsko obrazovanje.

"Program nije namijenjen samo darovitoj djeci, već se kroz njega želi razvijati aspiracija prema STEM-u kod djece od najranije faze njihove životne dobi. Kroz projekt povezujemo znanstvenike, fakultete, javne institucije i poslovnu zajednicu. Tako unaprjeđujemo dobrobit građana Splita i Hrvatske", izjavio je Jokić.

Dodao je da je, prema Eurostatu, obrazovnih i zaposlenih žena u ICT-u u Hrvatskoj samo 22 posto, što je bolje od europskog prosjeka, koji je 16 posto, no i dalje je poražavajući.

Da su ICT zanimanja još dominantno muška, podsjetio je glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatska Ivan Skender, koji je rekao da žele pružiti svima jednake mogućnosti za učenje, stvaranje i napredak. To je bio razlog zbog kojeg su inicirali i pokrenuli A1 STEMFemme Jr. projekt.

"STEMFemme Jr programom želimo učenice dovoljno rano zainteresirati za STEM, pokazati im što mogu raditi, dati podršku učiteljima te poticati djevojke od malih nogu za STEM zanimanja promičući jednake prilike i raznolikost", zaključio je Skender.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum