ZADAR

Proslavljen Dan Sveučilišta u Zadru

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svečanom sjednicom u petak je proslavljen Dan Sveučilišta u Zadru i 21. obljetnica  osnutka obnovljenog sveučilišta, sljednika tradicije visokog obrazovanja u Zadru iz 1396., kada je osnovana dominikanska visokoškolska ustanova Studium generale.

U posljednjoj godini mandata, rektorica Dijana Vican iznijela je najveća dostignuća koja se ne ogledaju samo u infrastrukturnim projektima, poput novog studentskog doma s restoranom i obnove stare Tehničke škole, nego i u znanstveno-istraživačkom pogonu.

"Za mene su moji rektorski mandati kao četvrto dopunjeno izdanje dobre knjige. Učinkovit projekt podrazumijeva izvrsne suradnike, ozbiljne timove, profesionalce u službama i uredima. Podrazumijeva razboritost u vremenu i sadržaju i visoku radnu etiku. Svu zahvalnost u tom smislu usmjeravam na moje najbliže suradnike", rekla je rektorica Vican.

Istaknula je da su izgradili kulturu rada, utvrdili koncepciju, kreirali novu strategiju i učinili instituciju od koje svi imaju koristi.

"Ključeve dobre budućnosti i rješenja problema ne vidimo u prenaglašavanju i precjenjivanju STEM područja, niti u goloj praksi. Ključ rješenja je u dubokom promišljanju, razmjeni ideja u svim područjima u kojima čovjek može iskazati svoju kreativnost, inovativnost i poduzetnost. Visoko obrazovanje i znanost imaju kudikamo veću ulogu od odgovaranja tržištu rada i opravdavanja svoje cijene samo tržištem rada", ocijenila je rektorica.

Najavila je da će do ljeta biti završena obnova stare Tehničke škole, vrijedna četiri i pol milijuna eura.

Ministar Fuchs: Sveučilište u Zadru primjer da se tradicija i suvremenost nadopunjuju

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je kako je „Sveučilište u Zadru primjer da se tradicija i suvremenost nadopunjuju i stvaraju nove vrijednosti za studente i nastavnike“.

"Proteklih desetljeća svjedočili smo snažnoj transformaciji zadarskog Sveučilišta, koje je preraslo u važan regionalni centar kompetencija. Sveučilište u Zadru je primjer kako se tradicija i suvremenost nadopunjuju i stvaraju dodanu vrijednost za studente i nastavnike, što dokazuju brojne međunarodne projektne aktivnosti, visoka mobilnost te moderna znanstveno-istraživačka djelatnost", rekao je ministar Fuchs.

Na kraju svečanosti nagrada za uspješnu višegodišnju suradnju dodijeljena je zadarskoj Općoj bolnici, a počasno zvanje profesor emeritus Mladenu Ančiću.

Na sjednici su bili članovi Rektorskog zbora s predsjednikom Stjepanom Lakušićem na čelu, zadarski župan Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, nadbiskup mons. Milan Zgrablić, ravnateljica AZVO-a Danijela Horvatek Tomić i mnogi uzvanici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater