RIJEKA

Riječki Možemo traži javnu raspravu o prodaji prostora Dječje bolnice

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predstavnici riječkog Možemo upozorili su u srijedu da je prošlo mjesec dana od njihova poziva Gradskoj upravi da otvori javnu raspravu o prodaji područja Dječje bolnice na Kantridi, ali se ništa od tada nije poduzelo.

Gradska vijećnica Možemo Iva Davorija poručila je s konferencije za novinare kako je javni dijalog nužan da bi se na vrijeme pronašlo odgovarajuće rješenje za to područje, kojem bi interes građana bio u prvom planu.

O tom smo upitali gradonačelnika na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća, a on je odgovorio da je sukladno GUP-u propisana funkcija tog prostora za zdravstveni turizam. Istaknuo je da izmjena GUP-a nije moguća jer bi predugo trajala, dodala je.

 "Smatramo da argument kako izmjena GUP-a traje predugo nije dostatan da bi se prestalo preispitivati odluku o prodaji kompleksa Dječje bolnice Kantrida, ako i da se ne pokrene razgovor sa strukom i javnosti o budućnosti tog kompleksa. Prenamjena kompleksa i potencijalno korištenje sredstava EU fondova možda jesu velik zalogaj za gradsku vlast, ali to nije razlog da se o tome uopće ne raspravlja”, istaknula je Davorija.

Gradski vijećnik Nebojša Zelič upozorio je da "Grad prodaje nešto što je vlasništvo svih nas i to čini u naše ime" i zatražio potpunu transparentnost oko toga tko je zainteresiran za kupnju, koje su ponude i u što će se uložiti novac od prodaje.

U Rijeci postoji potreba za nizom socijalno-zdravstvenih usluga

Naglasio je da se ne smije dogoditi slučaj kao s prostorom Žabice, kad se moralo odlučivati na Gradskom vijeću o odobrenju prodaje gradskog vlasništva u vrlo kratkom vremenu i bez potrebne pripreme. 

Možemo ističe da u Rijeci postoji potreba za nizom socijalno-zdravstvenih usluga, koje se sad ne mogu ostvariti zbog prostornih uvjeta. To su, primjerice, jedinica za neurorehabilitaciju nakon moždanog udara i neurokirurškog zahvata, skrb radi odmora roditelja njegovatelja, intermedijarna skrb, stacionarna dječja psihijatrija i koma-centar, a za to bi prostor sadašnje Dječje bolnice mogao biti rješenje.

Ako pak taj prostor nije moguće koristiti za takve namjene, može se novac od prodaje iskoristiti za uređenje odgovarajuće infrastrukture u okviru Specijalne bolnice Lopača, kojoj je osnivač Grad Rijeka, s tim da bi se mogla pridružiti i Primorsko-goranska županija, rečeno je na konferenciji.

Dječja bolnca na Kantridi, odnosno Klinika za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka, nalazi se na prostoru uz samo more, na zapadnom dijelu Rijeke. Dječja bolnica će se preseliti u objekt nove bolnice na Sušaku, koji je u zadnjoj fazi opremanja, tako da prostor na Kantridi ostaje raspoloživ za druge namjene.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter