RIJEKA

Pomoć samozaposlenim roditeljima obrtnicima u Rijeci temeljem PGS-ova amandmana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na sjednici riječkoga Gradskog vijeća u četvrtak raspravljat će se o uvođenju novog oblika pomoći samozaposlenim roditeljima obrtnicima, a to je rezultat prihvaćenog amnadmana PGS-a na gradski proračun za ovu godinu, istaknula je ta stranka u srijedu.

PGS-ova gradska vijećnica Tea Mičić Badurina na konferenciji za medije navela je da je to demografska mjera kojoj je cilj olakšati povratak na tržište roditelja obrtnika nakon roditeljskog dopusta. Riječ je o inovativnoj mjeri, pa smo smatrali da se ona može uvesti u Rijeci, kao socijalno osviještenom gradu, rekla je.

Mičić Badurina je dodala da su naknade roditeljima obrtnicima tijekom roditeljskog dopusta nepravedno niske u odnosu na neke druge kategorije, zbog niskih doprinosa koje uplaćuju. To, kao i otežani povratak na tržište nakon roditeljskog dopusta, utječe na odluku da se postane roditelj, istaknula je.

Za ovu namjenu je u gradskom proračunu u ovoj godini osigurano 14 tisuća eura. Prema prijedlogu, o kojem će se odlučivati na sutrašnjoj sjednici gradskog vijeća, pravo na pomoć mogao bi ostvariti samozaposleni roditelj obrtnik, ako mu je to jedina i glavna djelatnost i jedina je zaposlena osoba u obrtu. Podnositelj mora zadovoljiti još nekoliko uvjeta, među kojima je da mu iznos prosječne mjesečne naknade za korištenje dopusta, isplaćene u posljednja tri mjeseca ne prelazi 663 eura te da je privremeno obustavio djelatnost obrta šest ili više mjeseci a nakon toga nastavio ponovno pokrenuo obrt.

Novčana naknada Grada Rijeke bi se isplaćivala jednokratno, a predlaže se da bude u visini prosječne rodiljne ili roditeljske naknade protekla tri mjeseca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater