ZAGREB

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu počeli radovi vrijedni 17,5 milijuna eura

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu u sklopu obnove od potresa počeli su radovi na zgradi Katedre za anatomiju i DNA laboratoriju vrijedni 17,5 milijuna eura.

Trenutno se obavljaju radovi na lokaciji Šalata 11, gdje su smještene katedre Anatomija i klinička anatomija, Temeljna i klinička farmakologija, te Sudska medicina i DNA laboratorij, kazao je novinarima pročelnik Katedre za anatomiju i kliničku anatomiju Zdravko Petanjek tijekom obilaska radova i naglasio da su najveći izazov kompleksni građevinski radovi osiguranje redovne nastavu i rada Fakulteta.

To je podrazumijevalo premještanje ljudi i opreme u alternativne prostore što nije bio nimalo lak zadatak i zahtijevao je veliko strpljenje djelatnika i studenata našeg Fakulteta, kazao je i dodao da je veliki dio pogona preseljen u susjednu zgradu – Hrvatski institut za istraživanje mozga na lokaciji Šalata 12.

Dio posla organiziran je i u postojećim objektima Fakulteta koji nisu pretrpjeli veća oštećenja ili su prije obnovljeni, poput zgrada na lokaciji Šalata 2 i Šalata 3b, dok je dio aktivnosti organiziran u kontejnerima postavljenim u sklopu Fakulteta. Također je manji dio poslova izmješten u prostore KBC-a, a dio i u poslovne prostore trećih osoba, rekao je.

Marina Radmilović s Katedre za histologiju i embriologiju rekla je kako su imali iznimnu sreću što je prije 10 godina Medicinski fakultet financirao obnovu i adaptaciju istočnog krila Zavoda za Anatomiju.

Različitim europskim projektima opremili smo Laboratorij za regenerativnu neuroznanost raznim uređajima u čijem je centru magnetska rezonancija za male životinje koja nam omogućava praćenje različitih bolesti, rekla je i dodala da Medicinski fakultet ima jedinstven laboratorij ne samo u Hrvatskoj nego na širem području. On na sebe veže dva centra izvrsnosti, dva strukturna projekata u vrijednosti od milijun eura, nekoliko projekata koje financira Hrvatska zaklade za znanost i veliki broj mladih znanstvenika, kazala je.

Dodala je da aktualna situacija usporava njihov rad zbog obustave rada magneta i zbog samog preseljenja dijela kapaciteta na Hrvatski institut za istraživanje mozga.

Odgođen je niz prijava na nove projekte, budući da nismo u mogućnosti garantirati završetak projekata u zadanim rokovima. Osobno smatram da je najveća šteta to što dolazi do prekida u kontinuitetu u stručnom i znanstvenom usavršavanju mladih znanstvenika koji će sigurno odgoditi završetak svojih doktorskih disertacija, kazala. "Imamo u svojim rukama nešto dobro, kompetitivno na razini europske istraživačke zajednice. Ako se sve odradi po planu i u roku imamo šanse za povratak na istu razinu ali i za daljnji napredak", dodala je.

Ukupna vrijednost radova na lokaciji Šalata 11 viša je od 17,5 milijuna eura. U listopadu 2022., počela je obnova na objektu Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, te početkom ove godine i radovi na lokaciji Šalata 3 gdje su smješteni Zavod za biologiju, Zavod za fiziologiju, Zavod za histologiju te Zavod za kemiju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of