RIJEKA

Znatno više prijava vandalskog ponašanja u Rijeci

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U 2022. je u Rijeci znatno povećano prijavljivanje vandalskog ponašanja u odnosu na godinu prije, a to je u većoj mjeri rezultat učinkovitosti gradskih servisa i aplikacija za prijavu, rečeno je na kolegiju gradonačelnika u utorak.

Pročelnica Odjela gradske uprave Rijeke za komunalni sustav Maja Malnar izvijestila je da je prošle godine bilo 145 prijavljenih vandalizama, a godinu prije 60.

Građani vandalsko ponašanje mogu prijaviti putem telefona, elektroničke pošte ili putem aplikacije "Gradsko oko", rekla je. Ova Internet platforma, koja djeluje dvije godine, posvećena je dvosmjernoj komunikaciji s građanima vezanoj za komunalnu problematiku na području Rijeke.

Malnar je izvijestila da se najviše slučajeva vandalskog ponašanja odnosi na nedozvoljeno ispisivanje grafita i plakatiranje te oštećenje dječjih sprava za igru i gradske komunalne opreme poput autobusnih postaja, klupa i sličnog.

Problem je nemogućnost da se počinitelje zatekne na mjestu događanja, pa se u ovakvim slučajevima surađuje s policijom i služi se video nadzorom, navela je.

Kako je često nemoguće identificirati počinitelje, trošak popravaka ili sanacija snosi gradska uprava. Tako je u 2022. utrošeno oko 3500 eura za uklanjanje grafita i još toliko za uklanjanje plakata postavljenih bez dopuštenja. Čak 25 tisuća eura koštao je popravak uništene gradske opreme.

Grad Rijeka ima plan za sprečavanje vandalskog ponašanja i u njegovu okviru koordinacijsko tijelo u kojem su predstavnici gradskih odjela za komunalni sustav, upravljanje gradskom imovinom i za gradsku samoupravu.

To tijelo prikuplja podatke o prijavama vandalizma i upućuje ih gradonačelniku svake godine. Pokušava se djelovati i preventivno, edukacijom najmlađih u suradnji s mjesnim odborima, rekla je pročelnica.

Gradonačelnik Marko Filipović upozorio je na štetnost vandalskog ponašanja. "Ovaj novac iz gradskog proračuna se sigurno može iskoristiti za pametnije namjene", istaknuo je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini