PULA

Paus podupire slanje dodatnih inspektora u Istru, ali traži i sustavno rješenje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik IDS-a Dalibor Paus podupro je u utorak slanje dodatnih inspektora u Istru, kako je to najavio glavni državni inspektor Andrija Mikulić, no ocijenio je da "Istri ne treba helikopterski pristup, nego sustavno rješenje kroz spuštanje ovlasti".

"Zadovoljan sam da je naša inicijativa istarskih općina i gradova protiv bespravne gradnje pokrenula Državni inspektorat da ozbiljnije shvati problem i pošalje inspekciju u Istru, no Istri ne treba helikopterski pristup na način da se inspekcija spusti, zapraši i odleti te je više nema, već nam treba sustavno rješenje koje će svakodnevno moći pratiti i reagirati na stanje u prostoru", istaknuo je Paus u današnjem priopćenju za javnost.

Tako je reagirao na izjave glavnoga državnog inspektora Andrije Mikulića, koji je jučer najavio da će uskoro u Istru doći i inspektori iz drugih krajeva Hrvatske.

Po njegovim riječima, slanje dodatnih inspektora u Istru iz drugih dijelova Hrvatske neće dugoročno riješiti problem potkapacitiranosti i otuđenosti Državnog inspektorata u sustavnom rješavanju tog problema.

"Ako se šalju dodatni inspektori u Istru, to znači da neće moći kontrolirati druge dijelove zemlje, što nije bila naša ideja jer je svaki metar Hrvatske važan. Ti dodatni inspektori će doći i nakon toga otići. I što onda? Naš prijedlog usmjeren je na spuštanje inspekcijskih ovlasti na lokalnu razinu koja može kontrolirati stanje na terenu i brzo reagirati",  istaknuo je predsjednik IDS-a.

Dodao je kako su važan čimbenik i građani, koji su se već uključili s obzirom na to da je preko stranice bespravnagradnja.hr već stiglo gotovo 200 prijava. Naime, 17 istarskih gradova i općina krajem siječnja pokrenulo je stranicu bespravnagradnja.hr koja je u manje od dva tjedna prikupila gotovo 200 prijava. 

"Priključenje novih saveznika potvrđuje da je riječ o raširenom problemu koji nema stranački predznak. Prepoznali su da je potrebno djelovati s terena, uz pomoć građana. Ovaj problem treba rješavati lokalno", poručio je Paus.

Dodao je kako će IDS u Hrvatskome saboru predstaviti prijedlog izmjena Zakona o građevinskoj inspekciji, koji traži da se "ovlasti izdavanja rješenja o zaustavljanju bespravne čvrste gradnje izvan građevinskog područja omoguće komunalnim redarima, koji zaustavljaju gradnju i zatim pozivaju inspektora na teren".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of