ZAGREB

Pokret otoka: Imena članova radne skupine trebaju biti javna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pokret otoka nije od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dobio imena članova radne skupine koja izrađuje prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, iako je to podatak koji bi trebao biti javno dostupan, priopćili su u ponedjeljak iz Pokreta otoka.

Zahtjev Ministarstvu uputili su 26. kolovoza.

Iz Pokreta kažu kako im je službenik za informiranje Ministarstva početkom rujna odgovorio da se zakonski rok za donošenje odluke o zahtjevu za pristup informacijama produžuje za dodatnih 15 dana zbog provođenja testa razmjernosti i javnog interesa.

Odgovor su ocijenili neobičnim "s obzirom na to da se test razmjernosti i javnog interesa ne provodi kada se radi o informaciji za koju je zakonom propisana objava, kao ni u slučajevima obavljanja javnih poslova".

"Prema tome, nema osnove po kojoj bi imena članova radne skupine bila zaštićena do trenutka kada se zakon pusti u javno savjetovanje", istaknuli su iz Pokreta otoka te ocijenili takvu odluku protivnom smjernicama za provedbu Zakona o pravu na pristupu informacijama.

Pozvali su ministra Olega Butkovića da objavi imena "odmah i bez odgode".

Tako će javnost znati tko su stručnjaci i predstavnici javnih tijela koji sudjeluju u izradi nacrta i o kojima ovisi hoće li konačni prijedlog zakona omogućiti djelomično ili potpuno ograničavanje pristupa pomorskom dobru temeljem koncesija i planova upravljanja pomorskim dobrom, kažu iz Pokreta otoka.

Upravljanje lokalne samouprave s morskim plažama pokazalo se neučinkovito i manipulativno

Naglasili su da je nacrt prijedloga zakona, koji je izrađen 19. srpnja, i koji je Pokretu otoka na komentiranje dostavio državni tajnik Josip Bilaver, predvidio mogućnost ograničavanja korištenja pomorskog dobra, s posebnim naglaskom na morske plaže, bez jasne definicije kako će se to regulirati na pojedinim lokacijama.

Zabrinjava ih i to što ministar Butković i državni tajnik Bilaver posljednjih tjedana "sustavno izbjegavaju dati direktan odgovor o sudbini morskih plaža, posebno u nenaseljenim područjima", stoji u priopćenju.

"Navodno će problem riješiti davanjem većih ovlasti jedinicama lokalne samouprave, čije se upravljanje već pokazalo kao neučinkovito i manipulativno te rezultiralo brojnim devastacijama i pogodovanjima diljem obale i otoka", tvrde iz Pokreta.

Zahtijevaju da se novim prijedlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama definira kako su morske plaže, neovisno o njihovoj lokaciji, vrsti i namjeni, pristupačne svima pod jednakim uvjetima i da se takav članak uvrsti u prijedlog zakona koji će ići na javno savjetovanje.

Svaku drugačiju "interpretaciju" korištenja morskih plaža smatraju neprihvatljivom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of