ZAGREB

Sabor ovaj tjedan o potvrđivanju ugovora o Europskom stabilizacijskom mehanizmu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski sabor ovaj će tjedan raspraviti Vladin prijedlog da potvrdi Ugovor o osnivanju Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), članstvom u njemu, Hrvatska bi stekla dodatnu zaštitu i sigurnost, posebice u vremenima kriza.

Odbor guvernera ESM-a je 5. prosinca usvojio rezoluciju kojom se Hrvatskoj odobrava učlanjenje u ESM, međuvladinu organizaciju koju su države članice europodručja osnovale 2012., s misijom da im se omogući izbjegavanje i prevladavanje financijskih kriza te održavanje dugoročne financijske stabilnosti i prosperiteta.
 ESM ima ukupni kapital od gotovo 705 milijardi eura, a svaka članica doprinosi kapitalu temeljem svog udjela u ukupnom stanovništvu i bruto domaćem proizvodu (BDP) EU-a.
Pristupanjem ESM-u, Hrvatska će uplatiti kapital u iznosu od 422,3 milijuna eura, kroz pet godišnjih rata. Od 2035. godine, odnosno nakon isteka roka privremene korekcije, uplatit će dodatni kapital od 233 milijuna eura.
O potvrđivanju Ugovora o osnivanju ESM i sporazuma o izmjeni tog Ugovora, Sabor će raspravljati u srijedu.

Kontaktna točka za suzbijanje prijevara

Istoga dana raspravit će i konačan tekst novog Zakona o hrani te izmjene Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

 Prvim se, uz ostalo, uspostavlja nacionalna kontaktna točka za suzbijanje prijevara, Državni inspektorat, te nacionalni sustav za suzbijanje prijevara u hrani koji čine ministarstva zdravstva, poljoprivrede, unutarnjih poslova i financija te Državni inspektorat.

 Izmjenama Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) utvrđuju se uvjeti za bavljenje poljoprivredom i s njom povezanim dopunskim djelatnostima, nositelja OPG-ova.

Propisuju se uvjeti pod kojima OPG zakonito obavlja web trgovinu, naime, kako bi OPG-ovi mogli online prodavati svoje proizvode, a potrošači biti zaštićeni, svaki OPG koji prodaje na taj način, morat će registrirati dopunsku djelatnost pod nazivom – usluge informacijskog društva.

 Zahtjev za upis te nove dopunske djelatnosti podnositi će Agenciji za plaćanja.

 Uz ime i prezime, naziv OPG, moći će sadržavati i posebne oznake, a uz hrvatski jezik, moći će imati i pojedine riječi na stranom ili mrtvom jeziku te arapske brojeve.

 Sabor će ovaj tjedan, u prvom čitanju, raspraviti i izmjene zakona o vodama i o rudarstvu.

 Očitovat će se i o Vladinu prijedlogu da se za članove Vijeća za elektroničke medije (VEM) ponovno, na pet godina, imenuju Anita Malenica i Davor Marić te kao novi član Željko Topić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini