RIJEKA

Komadina o Marišćini: Državna revizija našla što i sami znamo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio je u ponedjeljak na pitanje o nalazu objedinjene revizije učinkovitosti gospodarenja komunalnim otpadom, koji se odnosi na Centar za gospodarenje otpadom Marišćinu, da je državna revizija našla sve što i sami znaju.

Kako je istaknuo na konferenciji na novinare, više puta je rečeno da nema plasmana goriva iz otpada jer država nije riješila nijednu energanu u kojoj bi otpad služio kao gorivo.

"Otpad se ne može sav plasirati u cementare jer ga ima u velikim količinama i u inozemstvu, a tu je i pitanje kvalitete goriva itd. I onda se za to gorivo kroz javnu nabavu mora naći nekoga tko će ga odvesti iz Marišćine“, rekao je Komadina.

Posebno je istaknuo da županija u ljetnim mjesecima ima velikih problema zbog goleme, povećane količine otpada, a Marišćina dio otpada ne može preraditi pa viškove također plaća nekom tko se bavi otpadom da ga odveze iz Primorsko-goranske županije

„To je, nažalost, situacija onih koji su postupili po državnom planu gospodarenja otpadom i koji su napravili centre, a to smo Istra i mi", ocijenio je Komadina i dodao da je to „samo dokaz da, kad si prvi, imaš i probleme i nitko se ne brine o tebi, nego se moraš brinuti sam“.

„Duboko se nadam, valjda je sada državi jasno jer kreću i drugi centri. Možda je to i politički bilo tako, nisu se previše bavili Istarskom i Primorsko-goranskom županijom iz nekih, možda, političkih razloga“, zaključio je Komadina.

Centri za gospodarenje otpadom Kaštijun i Marišćina, jedina dva centra koja su pokrenuta od 11 predviđenih, ne izdvajaju drugi otpad iz komunalnog otpada, a umjesto da zarađuju na prodaji goriva proizvedenog od otpada, zbog loše kvalitete, plaćaju njegovo zbrinjavanje.

To su najveće zamjerke "objedinjene revizije učinkovitosti gospodarenja komunalnim otpadom" koju je, uz dva centra, Državni ured za reviziju proveo još u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te u 19 lokalnih komunalnih društava.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini