ZAGREB

Deset europskih sveučilišta potpisalo u Zagrebu Izjavu o misiji '2.0'

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Rektori deset europskih sveučilišta potpisali su u petak u Zagrebu Izjavu o misiji '2.0' za savez Europskog sveučilišta gradova u postindustrijskoj tranziciji (UNIC), koja nudi detaljan plan poticanja razvoja znanja i zajedničkoga stvaranja, priopćeno je sa Sveučilišta u Zagrebu.

Vizija "2.0" nudi detaljan plan za savez, koji je proširen na deset sveučilišta od osnivačkih osam, usmjeren na jačanje i nove vrijednosti, nastavljajući tako putovanje koje je započelo 2020. godine, nakon što su osigurana bespovratna sredstva u sklopu poziva Europske komisije za program Erasmus+ za inicijativu Europska sveučilišta.

Nova izjava o misiji nudi pojačanu mobilnost putem hibridnih kampusa i ponude predmeta, doktorske i druge istraživačke programe, mikrovjerodajnice, seminare i okrugle stolove te dodatno težište na vodećoj inicijativi saveza, tzv. gradskim laboratorijima, koji stvaraju prigode za razmjenu znanja između sveučilišta i gradova u kojima se nalaze.

Od UNIC-ovih inicijativa korist ima gotovo 20 milijuna građana, studenata, nastavnoga osoblja i istraživača u postindustrijskim gradovima diljem Europe.

"Riječ je o deset sveučilišta iz deset vrlo različitih dijelova Europe, ali međusobno povezanih poviješću, sadašnjošću i budućnošću", rekao je predsjednik Erasmus sveučilišta u Roterdamu Ed Brinksma. "UNIC nastoji uspostaviti pozitivan model za europske gradove kojemu je svrha ujediniti učenje, angažirana istraživanja i urbane inovacije radi ostvarivanja društvenoga utjecaja i napretka te pružanja pomoći u velikim tranzicijama koje će definirati budućnost Europe".

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić kazao je da je sudjelovanje u UNIC-ovu savezu otvorilo brojne prilike za internacionalizaciju kao jedno od ključnih područja razvoja Sveučilišta.

Za veljaču 2023. najavljen je UNIC-ov inovativni hibridni kampus koji će postaviti temelje za najsuvremenije uzajamne razmjene, otvaranje mješovitih intenzivnih programa, virtualne predmete i zajedničke diplome za još širu zajednicu studenata, istraživača i građana.

Članovi UNIC-a su Sveučilište Deusto, Bilbao, Sveučilište Ruhr u Bochumu, Sveučilište u Corku, Sveučilište Koç u Istanbulu, Sveučilište u Liègeu, Sveučilište u Ouluu, Erasmus sveučilište u Roterdamu, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Lodzu i Sveučilište u Malmöu,

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter