ZAGREB

Vodstvo HKD Napredak izvijestilo Milanovića o sporu sa središnjom upravom u Sarajevu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je s vodstvom Hrvatskog kulturnog društva Napredak - Zagreb, a oni su ga upoznali s problemima u svom radu zbog spora sa središnjom upravom iz Sarajeva, priopćeno je u srijedu iz Ureda predsjednika.  

Predstavnici HKD Napredak - Zagreb izvijestili su o aktivnostima i ciljevima rada novog vodstva koje je izabrano u svibnju prošle godine, ali i o problemima s kojima se suočavaju zbog, kako su rekli, sukoba sa središnjom upravom Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Sarajeva.

Prema njihovim tvrdnjama, HKD Napredak – Zagreb onemogućeno je korištenje prostora u središtu Zagreba u kojima su desetljećima djelovali kao glavna podružnica HKD Napredak. Ta situacija traje već nekoliko godina, članovima je zabranjen ulazak u zgradu Napretka i to, upozorili su, nanosi veliku štetu ugledu Društva i svim članovima. 

"Stalo nam je do imena i ugleda HKD Napredak i želimo postići dogovor sa središnjom upravom kako bi nesmetano mogli koristiti naše prostore i obavljati djelatnosti zbog kojih je HKD Napredak i osnovano daleke 1902. godine", poručili su članovi HKD Napredak – Zagreb na sastanku s predsjednikom Milanovićem.

HKD Napredak je osnovan s ciljem pomaganja i stipendiranja učenika i studenata najprije iz BiH, a kasnije i svih drugih kojima je pomoć potrebna. Društvo se bavi i izdavaštvom, promicanjem kulture, znanosti, glazbe i sporta. HKD Napredak u Zagrebu je formalno osnovano 1921. godine – iako počeci njegovog zagrebačkog rada sežu u 1907. godinu - i djelovalo je do 1949., a obnoviteljska skupština Glavne podružnice Zagreb održana je 1992.

U izaslanstvu na sastanku s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem bili su predsjednik Društva Zlatko Vlajčić, dopredsjednik Draško Semren, glavni tajnik Ivan Marić, članovi Uprave i bivši predsjednici Društva Miljenko Puljić i akademik Tomislav Dubravac te član Uprave i bivši dopredsjednik Ivica Kisić, stoji u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of