ZAGREB

Sabor u srijedu o besplatnim školskim obrocima učenicima osnovnih škola

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Saborski zastupnici u srijedu će po hitnoj proceduri raspraviti dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kako bi svi osnovnoškolci od 2. polugodišta imali besplatni školski obrok, koji će se financirati ili sufinancirati iz državnoga proračuna.

Sredstva za provedbu te mjere osigurana su u proračunu za iduću i projekcijama za 2024. i 2025. godinu u godišnjem iznosu od 544,2 milijuna kuna, a besplatni će obroci biti osigurani za oko 311.000 učenika osnovnih škola.

Premijer Andrej Plenković ranije je na sjednici Vlade istaknuo da zahvaljujući toj mjeri "više ni jedno dijete u hrvatskim osnovnim školama neće biti gladno".

Saborski zastupnici će raspravit i konačni prijedlog Zakona o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti, kojem je cilj unaprijediti razvoj hrvatskog sustava visokog obrazovanja i znanosti u skladu sa strateškim odrednicama usvojenim na nacionalnoj i europskoj razini.

Njime se uvodi novi sustav osiguranja kvalitete, utemeljen na suvremenim kriterijima, posebice glede diplomskih i poslijediplomskih studija, s ciljem poticanja osnivanja i razvoja studijskih programa u područjima relevantnima za razvoj gospodarstva i društva.

Uz to, ujednačuje se okvir sustava osiguranja kvalitete, koji će biti jednako primjenjiv na javna i privatna visoka učilišta. Postavlja se i okvir za usvajanje sustava vrednovanja koji će osigurati primjenu jednakih kvalitativnih standarda bez obzira na vrstu studijskih programa.

Predloženim zakonom će se podići udio ukupnih izdataka za istraživanje i razvoj u BDP-u s 1,11 posto na tri posto do 2030.

Zastupnici će raspraviti i izmjene i dopune Zakona o Agenciji za odgoj i obrazovanje kojim će se omogućit Agenciji da sačini svoj unutarnji ustroj i prilagodi ga izvršavanju poslova iz svoje nadležnosti.

Uz to, zakonom će se uskladit sastav Upravnog vijeća Agencije sa Zakonom o radu u dijelu u kojem je predviđeno da se jedan član Upravnog vijeća bira kao predstavnik radnika te da se predsjednik i članovi Upravnog vijeća Agencije biraju temeljem javnog poziva koji objavljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of