VARAŽDIN

"Budimo grad" uvjetuje potporu gradskom proračunu raspisivanjem referenduma o balama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Platforma "Budimo grad", koja u varaždinskome Gradskom vijeću ima dvoje vijećnika, uvjetovala je potporu gradskom proračunu za iduću godinu raspisivanjem referenduma o rješavanju problema baliranog otpada u Brezju.

Gradonačelnik Neven Bosilj najavio je u ponedjeljak mogućnost raspisivanja referenduma, a iz platforme "Budimo grad" ističu da je riječ o njihovu prijedlogu te da se pitanje proračuna za 2023. i način rješavanja baliranog otpada mora razdvojiti.

„Tek nakon što se, i ako se, postigne dogovor o referendumu, nakon što bude prikupljena dokumentirana potpora dovoljnog broja (najbolje svih) gradskih vijećnika te nakon što odluka o raspisivanju referenduma bude donesena na Gradskom vijeću, možemo pričati o proračunu”, poručili su iz platforme "Budimo grad".

Ističu i da je ideja o referendumu dio temeljnoga političkog programa njihove platforme, nazvanog "Manifest o dobrom upravljanju gradom", te da je pitanje koje "zaslužuje transparentnost u obrazlaganju i provođenju" ono o načinu rješavanja "najkontroverznijega i najskupljeg pitanja u suvremenoj varaždinskoj povijesti".

U platformi "Budimo grad" smatraju i da je referendum jedan od načina da se aktualnu vlast prisili da "svima u detalje obrazloži sve okolnosti, uvjete i troškove ponuđenog rješenja" te da referendumsko pitanje kratko i jasno mora upućivati na to kakve se obveze preuzimaju glasom za ili protiv.

„Mora se postići visoki stupanj konsenzusa između političkih opcija u Gradskom vijeću. Drugim riječima, bilo bi najbolje kad bi svi, ili barem 11 vijećnika (većina), bili spremni obvezati se da će prihvatiti rezultate transparentno obrazloženog i provedenog referenduma s legitimnim pitanjem”, ističe se u priopćenju.

Inače, platforma "Budimo grad" donedavno je u varaždinskome Gradskom vijeću imala četvero vijećnika, no zbog njihova razilaženja, dvoje vijećnika,  brat i sestra Ana i Hrvoje Petrić više nisu dio te platforme.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of